10.11.18

"Одягни вишиванку- цінуй українське!" День української писемності та мови!

Цьогоріч наша школа День української писемності та мови вирішила відзначити яскраво та неординарно. Отож запрошуємо вас поринути в атмосферу свята, рідного слова та барвистих вишиванок.


З самого ранку хто не відпочиває? - звичайно наші шкільні кореспонденти Злата та Вероніка, які вийшли на вулиці селища з однією метою - дізнатися, чи знають українці українську мову. Дівчата запитували у перехожих, чи знають вони, що означає те чи іншу українське слово, а цікаві відповіді записували. Де ми були і з ким говорили
А скажіть нам, будь ласка, як ви думаєте, що таке  долівка, накладанець, канапка?
Чи знаєте Ви, що таке хмаросяг, шкарпетки, гречний...?
Що означає  краватка, гринджоли?
 Якою мовою Ви спілкуєтесь з клієнтами?
 Це Ваш особистий вибір чи примус керівництва?




Але ж на цьому ми не зупинилися - вирішили перевірити знання української мови у керівництва та чиновників.Учніське самоврядування на чолі з директором школи Кобилянською В.Л. - завітали до начальника відділу освіти Дальницької ОТГ - Балан С.Г., методиста відділу освіти Самойленко Н.Г. та до сільського старости с. Барабой  - Мурашко В.В.
Перше завдання, яке запропонували усім присутнім - вставити слова, словосполучення та речення, пропущенні у відомих рядках Т.Г. Шевченка. З цим завданням впоралися досить легко і швидко. Більше проблем виникло при виконанні завдання відредагувати словосполучення, написане суржиком. Для прикладу:
Прийняти міри - вжити заходів
Керівники за власним бажанням оприлюднили результати тестування у завданні "суржик" правильно-неправильно. Враховуючи постійні нововведення, наші посадовці вибрали більшість правильних словосполучень. Ми їх вітаємо з достойним результатом!













Не могли не позмагатися між собою вчителі та учні 11 класу. Для них був проведений українознавчий квест не тільки на знання мови, а й на швидкість, витривалість, креативність і логіку. І в магазин за сіллю бігали, і ребуси відгадували, і слова складали, і пісню на новий лад співали, і згадували імена письменників і поетів.... Всього й не згадати! Перемогу отримав 11 клас, з перевагою всього в один бал. Молодці!








На запрошення мовного іспектора Олександра Авраменка приєднатися до Всеукраїнського диктанту єднання, ми радо погодилися. Учні та вчителі, зосереджено слухали,  уважно писали диктант, що мав назву "Крила України"













Цілий день для всіх бажаюсих була відкрита стилізована фотозона.







 Цим не змогли не скористатися і наші першокласники, і провести саме там ранкову зустріч.

















Упродовж дня ми чуємо як довкола нас "понімають", "разгаварюють", "тормозять", "глядать",
"стрічають", "провіряють" "і так дальше". Гадаю, що спілкуватись суржиком - це однаково, що їсти суп з концентрату. Звичайно, і  ним можна втамувати голод, але від якісної і здорової їжі користі організму більше. Ось і учнівське самоврядування з нагоди Дня писемності і мови 09 листопада організувало загальношкільний лінгвістичний арт-моб "Плекаймо мову!".Учні школи поширювали крилаті вислови про рідну мову відомих українських письменників, громадських та культурних діячів, видатних історичних постатей.








А на вікнах кожного класу та кабінету можна було прочитати креативну рекламу, заклик до того, аби розмовляти саме українською...













  Цей день проходив під гаслом: "Одягни вишиванку - цінуй українське"



Учні і вчителі також мали змогу перевірити свою правильну вимогу . На стінах були розклеєні слова, зі складними випадками наголошення, де потрібно було поставити наголос!



Різноманітні конкурси, вікторини, брейн-ринги, виховні заходи, виставки малюнків, класних тематичних газет - неповний перелік подій цього дня. Залюбки дітлахи підтримали ідею "Одягни вишиванку" та прийшли у барвистих сорочках, що пробудило дух патріотизму










Родзинкою свята став танцювальний флешмоб. Школярі у вишиванках виконували нескладні рухи упродовж великої перерви під ритмічну українську музику. Завершили запальний танець закликом: "Розмовляй українською, адже ти - українець!"





Ліна Костенко казала: "Нації  вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Аби наш народ все ж не втратив найголовніший засіб спілкування, радимо про нього частіше згадувати та плекати і не лише у святкові дні!



1 коментар: