07.05.20

Фото-акція пам’яті «День Перемоги в обличчях»

З книжок, документальних фільмів та спогадів, що передаються в родинах,  ми тільки можемо уявити, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Ми завжди повинні пам’ятаємо про те, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. І не маємо жодного морального права забувати тих, хто захищав свою землю, бо без них не було б і нас. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Ми повинні знати в обличчя тих, хто віддав своє життя аби ми ЖИЛИ. Отож почнемо знайомитись з ГЕРОЯМИ...



Луценко Єфросинія Федорівна, яка народилася 1930 року. Коли розпочалася війна вона працювала медсестрою в госпіталі, де і зустріла своє кохання. Разом закохані пройшли від Германії до України. Після закінчення війни у подружжя народиоася донька, яку назвали Людмилою, а через 5 років  з*явилася на світ ще одна донечка. Ось таку історіяю розповіла про бабусю праонука Гуменна Ярослава, учениця 1 класу.




















Слівінський Йосиф Філіпович 1921 року народження. 1939 році був призваний до рядів Рядянської армії, а звідти командирований на навчання до Прибалтики. 1941 року воював на  території Калініського фронту. Був льотчиком. Загинув у повітряному бою при обороні Москви. Спершу похований в с. Січково Тверської область, Ржевського району, а згодом перепохований в містечку Ржевськ в братській могилі. Таким дідусем пишається і береже пам*ять  прапраонук Криницький Кирило, учень 2 класу.





Зачепа Пантелей Пилипович  народився на хуторі Злочівського району Харківської області. Призваний на службу 12 липня 1941 року мінометником. Закінчив війну у званні старшого сержанта. Нагороджений медаллю "За перемогу над Німеччиною", орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня. Пишається дідісем праонук Зачепа Максим, учень 4-б класу.


Ударцев Олександр Афанасійович народився 22 жовтня 1922 року. На фронт пішов у віці 23 років. Всю війну пройшов розвідником. Нагороджений медаллю "За відвагу" та орденом Слави ІІІ ступеня. Береже память про дідуся праонук Крівцов Дмитро, учень 4-б класу.



















Кушко Григорій Петрович 1921 року народження.24 жовтня 1940 року був призваний до лав Радянської Армії. Проходив службу в місті Рославль Смоленської області. В серпні 1941 року потрапив до німецького полону. Із міста Мінськ військовополонених відправили до Німеччини в концентраційний табір в місті Кюстерн. Там Григорію Петровичу присвоєно табірний номер 11778. Восени 1942 року військовополонених відправили в с. Шелірлінде (за 16 км від Берліну) на батрацькі роботи. В полоні перебував до 29 березня 1945 року. Після визволення з неволі знову став солдатом і продовжив службу в  місті Берліні. Звільнений з війська 30 травня 1946 року. Все своє життя сумлінно працював, виростив чотирьох дітей. А онуки  і правнуки гідно носять його  прізвище та вшановують  пам'ять про дідуся-ветерана, який пройшов нелегкий воєнний шлях. З гордістю розповідає про дідуся правнук Кушео Тимофій, учень 4-б класу. 


Дімітрієв Володимир Іванович (1910-1964). Поділився спогадами своєї родини учень 4-б класу Дімітрієв Владислав: «Мій прадідусь помер молодим, тому що він двічі був важко поранений на війні. Перше поранення  отримав під час визволення міста Калуга, друге - в Польщі (місто Познань). Важкими воєнними дорогами дійшов до Берліну. Прадідусь був хоробрим воїном. Про це свідчать його нагороди: Орден Красной Звезды, медаль "За отвагу". Після закінчення війни прадідусь служив в міліції дільничним в Ананьєвському (на той час Троїцькому)  районі. В нашій сім'ї  вшановують пам'ять про дідуся. А я буду гідним його нащадком».






















Колесніченко Григорій Харитонович, 1920 року народження. Під час війни був ад*ютантом у командира військової частини. Бережуть память про дідусі праонуки Бандура Олександручень 2 класу та  Бандура Веронікаучениця 9 класу, Шульга Артур, учень 8 класу, Маргарита та Олександра Михайліченко.

Погопелов Василь Афанасійович 1900 року народження. Дружині прийшло повідомлення, що під час війни пропав безвісти. Залишилась дружина і шестеро дітей. Пам*ять бережуть онуки та правнуки Кушко Микита, учень 9 класу та Шевельова Кіра


Коломієць Федір Євдокимович народився 17 березня 1924 року. Пам*ять бережуть праонуки 
Мельнічук Кирило, учень 8 класу та Мельнічук Тимофій, учень 4-а класу.




Волошаненко Іван. Пройшов війну. Після війни працював в Овідіопольському райвідділі міліції. Пам'ять про дідуся береже праправнука Носаль Кристина. 
Розгон Антоніна Йосипівна 1930 року народження - дитина війни. Лише трішки не дожила до свого 85-річчя. Разом зі своєю родиною пройшла всю війну і два Голодомора 1932-1933, 1946-1947рр. Світлу пам*ять про бабусю бережуть онука Катерина, праонуки Микола, учень 3 класу та Матвій Філоненко, учень 1 класу.


Волошин Антон Єфремович, народився 1918 року в м. Хмельницьк. Під час війни був артелеристом на фронтах України та Венгрії. Життя обірвалося 1997р. Світлу пам*ять бережуть онука Лариса та праонук Гуменний Микита, учень 9 класу.

Історією своєї родини поділилася вчитель фізики та математики Серпеінова Олена Олександрівна. Ось, що вона розповіла: «На фото моя мама ( праворуч) а поряд її старша сестра Марина Кондратіївна Коцедан( Матвієнко) 1918 р.н.в День Перемоги 1956 року.  Тітка Марина разом із середньою сестрою Марією учасниці війни, знаю тільки, що воювали в частині зв язку.День Пермоги зустріли у Варшаві.Воювали і два брати Петро і Василь. Петро прийшов з війни в 1947. Були ще Оксана, Павло і Олексій, померли з голоду в 1946-1947 роках. Мама Віра Григорівна Дяденко,1939 р.н., найменша, дитина війни, залишилася жива тільки через те, що сестри тоді забрали її до себе, де після війни жили в місті Олексин Тульської області.  На фото сестри в перешитих трофейних сукнях. Тітка Марина і Маруся поховані в м.Макєєвка, мами немає вже пів року. На другому фото вона в день свого 80-річчя 14 липня 2019 року».



Якименко Степан Якимович



Історією своєї родини поділилася і шкільний бібліотекар Голіченко Лариса Володимирівна, батьки якої пройшли разом всю війну. Детальніше Моя сім'я в літописі Великої Вітчизняної війни




Немає коментарів:

Дописати коментар