21.12.18

Аналіз виховної роботи за 2018-2019 н.р.

Школа - це місце, де дитина проводить значну частину часу. Саме школа має великі можливості в розбудові системи діяльності зі збереження здоров’я. Школа – єдиний організм із тісними взаємозв’язками всіх його структурних компонентів. Тому вона покликана чітко регламентувати діяльність кожного з них на шляху до кінцевої мети – створення здорового мікроклімату для виховання здорової особистості.
    Таким чином, необхідно спрямувати зусилля на досягнення єдиної мети: фізичного, психічного, духовного та соціального оздоровлення дітей і молоді, формування свідомого ставлення до збереження оптимального стану власного організму, позитивної мотивації до здорового способу життя через створення єдиного виховного простору.

 Провідна ідея нашої «Школи здоров’я» це:  гармонійний розвиток,формування культури  здоров’я, психологічний комфорт особистості;
·         суттєве поліпшення здоров’я та фізичного розвитку дітей і підлітків;
·         стабілізація та врівноваження сфери духовно – моральних пріоритетів особистості;
·         формування позитивних соціально – культурних цінностей підростаючого покоління.
.Виховна робота педагогічного колективу  підпорядкована проблемній темі школи
  «Гармонізація здоров'я, як засіб формування всебічно розвиненої особистості»
 У минулому навчальному році виховна робота була спланована та спрямована на досягнення головної мети – зміцнення духовного, психічного та фізичного здоров’я дітей,укорінення життєвих орієнтирів. цінностей здорового способу життя та на цій основі подолання шкідливих звичок, зниження загального рівня захворюваності   
В основу діяльності школи покладено принцип гуманізму, демократизму, поєднання загальнолюдського і національного взаємозв’язку, розумового, морального, фізичного і естетичного виховання, науковості, диференціації, індивідуалізації змісту і форм освіти, розвиваючого характеру навчання.
Виховна  робота школи   спрямована на вирішення таких  завдань:
·         Усебічний розвиток кожної дитини як особистості шляхом розкриття та реалізації її потенційних можливостей, розумових, фізичних здібностей;
·         виховання моральних якостей громадянина, здатного до свідомого суспільного вибору;
·  формування професійних намірів учнів, поєднуючи одиночне та загальне, особисте та громадське, реалізуючи логіку безперервної освіти
·    формування ставлення дитини до власного здоров’я як найвищої цінності, основної умови реалізації можливостей та здібностей людини;
·         формування поняття про місце людини в навколишньому середовищі
·         формування мотивації щодо збереження й зміцнення здоров’я, особистої гігієни та психогігієни;
·         формування поняття про цінність сім’ї як для кожної особистості так і для всього суспільства;
·    здійснення валеологічного моніторингу протягом усіх років навчання, профілактика гострих респіраторних вірусних інфекцій, порушень постави  та зору.                                                 
Виконання завдань і реалізація основних принципів виховної роботи протягом навчального року здійснюється за основними напрямками:
- ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави;
- ціннісне ставлення особистості до людей;
- ціннісне ставлення особистості до природи;
- ціннісне ставлення особистості до мистецтва;
- ціннісне ставлення особистості до праці;
- ціннісне ставлення особистості до себе.

- профорієнтаційна робота.
     Над реалізацією мети і завдань виховної роботи в школі в 2018-2019 навчальному році працює 13 класних керівників, педагог-організатор, соціальний педагог, заступник директора з виховної роботи.
     На початку навчального року створено банк даних дітей, які потребують соціального захисту, складено соціальні паспорти класів, школи, вивчено стан охоплення учнів у гуртках, секціях у позаурочний час, проведено роботу по залученню учнів до них. Протягом семестру виявлено та проведено роботу з учнями , які схильні до девіантної та деліквентної поведінки.
     З метою організацій змістовного дозвілля учнів, їх творчого, інтелектуального , фізичного та духовного розвитку організовано роботу щодо залучення учнів до занять в шкільних гуртках, які дають змогу виявити творчі здібності учнів.
Загальношкільні, позашкільні та класні виховні заходи проводились у відповідності до річного плану роботи школи, планів виховної роботи класних керівників. Необхідно відзначити змістовне  проведення традиційних виховних заходів початку  навчального року, цикл бесід , свят, зустрічей, виставок, конкурсів. Цикл заходів присвячених 100 - літньому ювілею видатного педагога В.О. Сухомлиського
В.О. СУХОМЛИНСЬКОМУ -100! 
(Класний керівник 6 класу Карлійчук Л.М.)
(Класний керівник 11 класу Шаровара Л. А)
Методична робота с проблем виховання була спрямована на вивчення й упровадження інноваційного підходу до виховання на розвиток творчої активності педагогів, підвищення професійной компетентності, постійне удосконалення навичок самостійної роботи класного керівника , і надання їм кваліфікованої допомоги. Протягом  І семестру 2018/2019 навчального року відбулися 2 засідання методичного об’єднання класних керівників, яке працювало над проблемою: «Створення ефективної системи виховної діяльності з метою формування ціннісного ставлення особистості до соціального і природного довкілля та самого себе»           
«Організація роботи з соціально-незахищеними дітьми.», «Конфлікти. Урегулювання конфліктних ситуацій в класних колективах», «Робота з батьками по запобіганню правопорушень. Методичні рекомендації по роботі з батьками», «Право-виховна робота як необхідна умова формування правомірної поведінки учнів».  З метою системного підходу та вдосконалення виховного процесу розроблено та запроваджено єдину форму планів виховної роботи класних керівників.
  У Законі України «Про освіту» визначені завдання загальної середньої освіти, акцентується увага на  вихованні громадянина – патріота Вітчизни, який здатен до подальшої освіти і трудової діяльності, із вільними політичними поглядами;  на формування творчої особистості учня, свідомого ставлення до своїх обов’язків; виховання поваги до національних скарбів українського народу; вироблення навичок здорового способі життя. Пріоритетним напрямом стратегії виховання у 2018/2019навчальному році є формування в учнів ціннісного ставлення до суспільства та держави, які проявляються в таких якостях: самосвідомість, національна свідомість, патріотизм, правосвідомість, політична культура тощо. Тому стрижнем в сучасному виховному процесі є національно – патріотичне та громадянське спрямування.
  З метою формування національно-патріотичної свідомості учнів у школі створено куточок: «Ще не вмерла України..» , який складається з трьох частин. Перша частина стенду відображає основні завдання та напрямки національно-патріотичного виховання, друга частина присвячена роботі волонтерського загону школи, а третя частина нагадує всім про наших односельців воїнів АТО.
                                         Запрошуємо до нашої школи-красуні.

Проведені заходи з відзначення Дня партизанської слави:
                                                                   МИ ПАМ'ЯТАЄМО!!!
До дня річниці визволення України від фашистських загарбників «Народ пам’ятає, народ славить»: проведено  класні години,  уроки мужності:



 21 вересня до Міжнародного дня миру в школі проведенофлеш-моб акція «Коло миру»
БАРАБОЙСЬКЕ КОЛО МИРУ!!!

До Дня українського козацтва в школі пройшов тиждень «Козацькому роду нема переводу». Вікторина: «Славні  часи козаччини». Педагогом-організатором, вчителями фізичної культури  та класними керівниками молодших та середніх класів проведені шкільні змагання: «Козацькі забави» ( 12.жовтня),
До Дня пам’яті жертв голодомору та політ репресій наша школа взяла участь у Всеукраїнському флеш-мобі "Запали свіічку"

         
















До дня Збройних Сил України було проведено патріотичні уроки  у старших класах: 
                 "Нумо хлопці - армії майбутнє". 6 грудня День збройних сил України!

Національно-громадянське виховання  у 2018-2019 навчальному році реалізовується через проведення таких заходів, як відкриття мовно-літературного конкурсу учнівської молоді імені Т.Шевченка 

               Протягом року активісти школи працювали над проектом:  Книга пам’яті, де учні зібрали матеріал про односельців- воїнів АТО, які брали та беруть участь у захисті цілісності держави на сході країни: Шаровару Олександра, Шевельова Сергія, Колопачка Івана, Довженка Олега, Платонова Віталія, до книги занесено ще одне прізвище нашого односельця Мельничука Віталія.
У рамках екологічного виховання у І семестрі відбулись трудові екологічні десанти з покращення та благоустрою прилеглої до школи території «Осіння толока». Плідно працювали учні, готуючись до виставки «Щедрість рідної землі». Особливо запамятался всім учнім «Куточок хліба», у створенні якого брали  активну участь  не тільки учні, а й  батьки.
                                                    Це не "Щедрість", а багатство!

              В школі постійно здійснюються заходи, які спрямовані на формування в учнів поваги до Конституції України, символів держави. У кожному класі створені куточки державної символіки, проводяться щосереди  інформаційні години, які відображають найголовніші події в країні. З метою ознайомлення школярів з основами законодавства України про  права людини, формування  поняття  права та навичок правової  поведінки у грудні був проведений тиждень правових знань і правової пропаганди «Бережи мене, мій законе» 
З метою залучення учнів до найкращих традицій українського народу в школі з 14 по 18 грудня проведено  тиждень народознавства.У рамках якого проведені етнографічна вітальня «Люблю я свій народ, ціную його звичаї», перегляд презентації про народні зимові свята, акція «Подарунки
Святого Миколая» ,«Андріївські вечорниці», свято «Миколай приходить в гості» 
        З метою пропаганди природоохоронної роботи та популяризації руху за збереження навколишнього середовища агітбригада «Крапелька» взяла участь у районному фестивалі природоохоронної пропаганди «Екологічний ярмарок – 2018» та посіла 1 місце у районі та 4 місце в області.


          Незважаючи на відсутність належних умов, у школі велика увага приділяється фізичному розвитку й вихованню учнів.З метою пропаганди, формування вмінь та навичок здорового способу життя, розширення функціональних можливостей організму дітей та формування практичних вмінь та навичок для самостійних занять спортом , проводились спортивні свята , змагання, конкурси.  Традиційно пройшов Олімпійський тиждень з 07 по 11 вересня. 
                                                                                                                                 
        
       У рамках тижня фізкультури та спорту були проведенні « Малі олімпійські ігри»:  «Веселі старти» - рухливі естафети між учнями 5-х класів, «Старти надій» - спортивна вікторина та спортивна естафета між учнями 6 та 7 класів. Урочисто пройшов День футболу                                                                    
                                   Всесвітній день футболу. Як святкували його ми!


       Протягом семестру учні школи постійно брали участь у змаганнях з футболу, тенісу.               
                                                           Баскетбол серед юнаків
Серед пріоритетних напрямків виховної роботи школи є зміцнення фізичного, психологічного, духовного, екологічного здоров’я учнів. Педагогічний колектив спрямовує свою діяльність на виконання шкільної програми «Школа сприяння здоров’ю»: шкільна ранкова зарядка, рухливі перерви, фізкультхвилинки на уроках, залучення учнів до занять спортом. 

НАШЕ ДОЗВІЛЛЯ НА ПЕРЕРВАХ. ВЕСЕЛО І КОРИСНО!


Практичний психолог школи приділяє належну увагу індивідуальним консультаціям з учнями, які її потребують. Вона регулярно проводила діагностування рівня тривожності учнів молодших класів, тренінгові заняття особистісного росту для учнів середніх класів, соціально-комунікативний тренінг «Я серед інших» для старших класів. Було проведено такі заходи: круглий стіл: «Що призводить до початку вживання алкоголю, наркотиків?», практичне заняття: «Гендерні права українців»,тестування учнів на  схильність до девіантної  поведінки, профілактична бесіда: «Шкідливі звички та їхні наслідки», анкетування: «Проблеми шкільного насильства».
Упродовж семестру для учнів проводились профілактичні бесіди, класні години, інформаційно-пізнавальні години: «Обери життя без шкідливих звичок», «Твій вибір – здоровий спосіб життя» «Навички для здоров’я. Як вберегти себе від біди?» , «Шкідливим звичкам скажем-ні!», перегляд відеофільмів: «Діти та молодь проти наркоманії»
до Міжнародного дня відмови від  куріння. 1 грудня були проведені заходи до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом : години спілкування: « СНІД – трагедія століття», випуск стіннівок «Зупинемо СНІД»; перегляд фільмів.
                                 Снід – це проблема, яка стосується кожного!
 За І семестр класні керівники провели низку бесід у рамках Тижня безпеки руху на дорогах: «Увага! Діти!» з 14.по 18 вересня, тиждень протипожежної безпеки «Вогонь – друг чи ворог?» з 21 по 25 вересня, тиждень безпеки життєдіяльності « Життя дається тільки раз» з 12 по 16 жовтня, тиждень пожежної безпеки з 21 по 25 грудня. Напередодні канікул восени та взимку проведені інструктажі щодо правил поведінки під час канікул.
 Усі класні керівники провели в повному обсязі заняття з циклу «Безпека життєдіяльності» щодо вивчення правил дорожнього руху, правил проти пожежної безпеки, запобігання отруєнь, правил безпеки при користування газом, безпеки з вибухонебезпечними предметами, безпеки на льоду, безпеки на залізничних переїздах, безпеки користування електроприладами , профілактики грипу та інших інфекційних захворювань.

Цибулина й часничина - лікам гідная заміна!!!

Багато уваги приділялося роботі з батьками у напрямку правового виховання: день консультацій: «Як зрозуміти дитину. Як виховується довіра батьків» - 26.11 – 4 клас – класний керівник Варбанець Н.П., Консультаційний день: «Правові основи запобігання та протидії насильству в сім’ї, види допомоги особам, які потерпають від насильства в сім’ї».
Художньо-естетичний аспект виховної роботи знайшов свою реалізацію в проведенні школою таких традиційних заходів: свята Першого дзвоника, Дня учителя (2 жовтня):  конкурс на краще вітання вчителів: «Святковий  калейдоскоп» , день самоврядування, привітання вчителів-пенсіонерів «Вчитель не повинен бути самотнім».
      У вересні шкільна бібліотека запрошує учнів на «Вересневі зустрічі» традиційно було проведено: акція: «Подаруй книгу бібліотеці»,організація роботи «Книжкової лікарні»,книжкова виставка «За сторінками підручника», свято «У книзі відкриваємо світи» (30 вересня бібліотекар Голіченко Л.В.)
03 грудня 2015 року до Міжнародного дня інвалідів силами учасників гуртків було проведено «Свято добра та милосердя» для мешканців Барабойського будинка-інтерната.

Новорічні свята «Новорічна феєрія»  - 27– 29 грудня стали підсумком виховної роботи за І семестр.

 Родинно-сімейне виховання протягом семестру   здійснювалось через систему заходів, спрямованих на виховання поваги до родини, турботливого ставлення до рідних, близьких, прищеплення традиційних сімейних цінностей – 


Також у школі постійно проводиться профорієнтаційна робота
           Аналіз виховної роботи школи показує, що виховна робота проводиться на належному рівні. У класах створюються сприятливі умови для інтелектуального, духовного, морально-етичного, фізичного розвитку школярів. Учням надається можливість реалізувати власні творчі здібності в різних видах діяльності: ігровій, фізично-оздоровчій, суспільно-корисній, національно-громадській, навчально-пізнавальній та духовно-етичній.
          Однак всім потрібно попрацювати  над покращенням поведінки учнів і запізнення на уроки та взагалі відвідування навчальних занять учнями, долучати до даної проблеми, батьків, громадськість.
            Успіх виховного процесу залежить від стосунків між педагогом і учнем, які повинні будуватися на підставі співдружності і ділового партнерства. Вчитель і учень – рівноправні суб’єкти навчально-виховної діяльності. Тому слід більшу уваги приділяти стимулюванню внутрішньої і зовнішньої активності учнів, їх оптимальної участі в суспільній діяльності у справі виховання.


Аналіз виховної роботи  за II семестр 2018-2019 н.р

1. Ціннісне ставлення до держави та суспільства



Разом з власної волі - 100 років тому, 22 січня 1919 року, Українська Народна Республіка та Західно-Українська Народна Республіки об’єдналися в одну державу.



27 січня - пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 р. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.



Рівно 101 рік тому, після створення Української Народної Республіки тут, на залізничній станції Крути понад півтисячі українських студентів, захищаючи Київ, вступили у нерівний бій з більшовиками. Біля меморіалу на місці, де відбувався бій, поіменно згадують закатованих студентів та кадетів, які стали на захист України. Натепер достеменно відомі імена та прізвища 27-ми героїв.




















Тридцять років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних сторінок історії другої половини ХХ століття – війна в Афганістані.
Рішення ввести радянські війська до Афганістану було ухвалено радянським керівництвом 12 грудня 1979 року. Офіційна мета введення була – запобігти загрозі іноземного військового втручання.



















21 лютого у Міжнародний день рідної мови наші учні, одягнувши вишиванки, урочисто чекали початку Всеукраїнського українознавчого конкурсу «Патріот». Усі учасники з хвилюванням дивилися як вчитель української мови та літератури Криницька В.В. відкривала конверт  із завданнями. Час почав свій відлік - учні виконують завдання.




Цікавість до гри «Соняшник» серед наших учнів зростає з кожним роком. Як зазначила шкільний координатор Гри Могетич Світлана Григорівна : «Цього року зафіксовано рекордну кількість учасників». Як ми грали  в «Соняшник» грали.



Це такі люди, які у 2014 році відреагували на російську агресію та почали створювати військові, поліцейські та парамілітарні добровольчі формування, аби забезпечити захист територіальної цілісності та суверенітету України. До дня українського добровольця 14.03. 2019 року вчитель фізики та математики Серпенінова О.О. провела тематичний захід, розказавши про добровольців. 



06  квітня 2019 року у складі волонтерської групи  "Україна переможе" вчитель фізики та математикик Серпенінова Олена Олександрівна  булла запрошена запрошена до   Одеської кіностудії ім.О.Довженка на  прем"єрний перегляд документального  фільму " Крим. Оточені зрадою ".Автором та режисером фільму є військовий журналіст підполковник Віктор Гром.


Цей день є знаменним для усієї Овідіопольщини, адже визволення регіону стало можливим лише завдяки спільним зусиллями наших батьків, дідів і бабусь, які мужньо боронили рідний край від поневолення. Згадати тих, хто ціною життя здобув перемогу та покласти квіти 12 квітня в день визволення с. Барабой  до обеліску загиблим воїнам вийшли учні, вчителі, вихованці дитячого садочку, жителі села,  працівники відділу освіти та селищної ради, голова відділу освіти Дальницької ОТГ Балан С.Г., староста села Мурашко В.В. Директор школи Кобилянська В.Л. звернулася до молодого покоління з закликом пам’ятати і цінувати мирне небо над головою, керівник музею Гергелєва Л.С. розповіла про цікаві факти, проходження боїв на території села. 

6 травня, в Україні вперше відзначають День піхоти.Свято встановлено з метою вшанування мужності і героїзму воїнів механізованих, мотопехотних, гірничих військових частин і підрозділів Сухопутних військ ЗСУ, виявлених у боротьбі за свободу,незалежність та територіальну цілісність України.
На перервах учні мали можливість передивитися стрічки про наших мужніх воїнів.


Час віддаляє від нас ті трагічні події, коли життя і смерть кожен день, кожен час, кожну секунду були поряд. Війна поступово відходить у минуле і стає сторінкою у підручнику історії, у спогадах ветеранів. Але це наше минуле, яке треба знати і шанувати, адже без минулого немає майбутнього!

Багато нового для себе почули третьокласники під час чергової зустрічі з бібліотекарем Голіченко Ларисою Володимирівною. Діти слухали про війну. І не тільки слухали. Вони розглядали справжні нагороди, роздивлялись ілюстрації із зображенням злочинів фашистів. 


9 травня Україна відзначає День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Новий зміст цього свята включає в себе переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого.


Впродовж тижня наші учні готували малюнки аби волонтер вчитель фізики та математики Серпенінова Олена Олександрівна 12 травня 2019 року передала батальйону "Шторм", який черговий раз вирушали на ротацію в зону ООС. Дорогі наші воїни, любі захисники, ми пишаємося вами!


Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи. 


2. Ціннісне ставлення до себе та до людей



Традиційно 8 травня в День пам'яті та примирення в нашій школі проходить велопробіг та марафон місцями бойової слави і цей рік не став виключенням! Бажаючі взяти участь у заході попередньо повинні були записатися  у вчителів фізичної культури. Цього року в учнів була можливість вибирати або бігти марафон, або той самий шлях подолати на велосипеді. Бажаючих було вдосталь.



















8 травня 2019 року, в День пам*яті та примирення, у школі відбувся благодійний ярмарок. Всі бажаючі мали змогу придбати смалолики на різний смак. Учні разом з батьками брали активну участь у заході. Спільними зусиллями учнів, вчителів та батьків було зібрано 4 500 грн. Учнівський колективом школи було вирішено зібрану суму розділити. 

Традиційно щороку, в кінця квітня, ми проводимо день цивільного захисту.  Метою заходу є навчити наших учнів на практиці, як поводитись у наздвичайних ситуаціях, бо невідомо, що може чекати на них будь-якої хвилини, тому  треба знати і вміти, як допомогти собі і тому, хто цього потребує. Цього року захід було вирішено провести 25 квітня  у Чистий четвер. Класні керівники попередили учнів про те, що до школи потрібно прийти  у зручному одязі та без підручників, бо уроків цього дня не буде

В останній день акції був організований для учнів майстер-клас по оздобленню яєць, діти своїми руками прикрашали їх і з повагою передали захисникам. До школи завітав керівник Овідіопольської станції юних техніків Дубина Ігор Миколайович, який допоміг в перевезенні зібраного до Овідіополя, а звідти волонтер Тетяна Орлова разом з помічниками передадуть захисникам на передову. Дякуємо всім небайдужим, хто долучився до акції!!

12.03.2019р.відбулися змагання між школами Дальницької ОТГ з легкої атлетики «Нащадки козацької слави – Гарт». Команди змагалися в п’яти видах: човниковий біг, стрибки у довжину з місця, стрибки зі скакалкою (дівчата), перетягування канату (юнаки) та естафета. Змагання були запеклими, але, на жаль, не всі школи дотрималися положення про проведення змагань! Якщо вчителі не будуть чесними, то хіба можна навчити цьому дітей? Бажаємо в майбутньому усім тільки чесних перемог!!!


Зима, сірі будні, на вулиці холодно, а так хочеться сонця тепла і посмішок. Після канікул учням так важко ввійти у звичний ритм навчання, щоб налаштувати і дітей, і педагогічний колектив на плідну працю директор школи Кобилянська Валентина Леонідівна запропонувала провести у школі День позитиву. Прикольну ідею радо підхопили і тут почалося...

19 січня православна церква відзначає Хрещення Господнє. Це свято ще називають Богоявленням. Хрещення — найдавніше свято християн, яке відзначали ще апостоли Ісуса Христа. У давнину свято називали Єпіфанією або ж Свєти. У чотирьох Євангеліях сказано, що в день Хрещення Господнього Бог приходить, щоб показати людям Світло Неприступне.

Гірські лижі і сноуборд, керлінг і ковзанка - це лише кілька прикладів зимових видів спорту, які відомі широкому загалу. Поряд зі сноубордом та катанням на лижах, хокей на льоду. Але для цього потрібен сніг.

День обіймів - одне з самих незвичайних свят в календарі. Воно з'явилося порівняно недавно, але вже встигло завоювати популярність у всьому світі. До того ж, відзначати його не тільки весело, але й корисно для здоров'я. Вчені довели, що регулярні обійми є запорукою довгого і щасливого життя. Як ми відчули на собі користь обнімашок

22 січня 2019 року на базі Дальницької ЗОШ був проведений дружній  волейбольний турнір між командами Дальницької ЗОШ та нашої школи. 

Сучасний світ важко уявити без Всесвітньої павутини. Інтернет всюди і більшість свого часу діти та дорослі проводять саме там. Тому і почувати себе повинні захищено! Вчитель інформатики Под*ячева Л.Л. підготувала для учнів закодовані правила користування безпечним Інтернетом. 

05 лютого 2019 року на базі Дальницької ЗОШ відбулися змагання з волейболу серед юнаків. Наші хлопці під керівництвом вчителя фізичної культури Макогон С.М змагалися з командою юнаків Дальницької ЗОШ. Гра була запеклою, але цікавою. Наша команда посіла 2 місце, але отримала багато адреналіну від гри.  Згодом відбудеться матч-реванш, якого наші хлопці чекають з нетерпінням.

Куріння і молодь - дуже серйозна проблема, і проблема не тільки медична, але і соціальна. У куріння залучені практично всі верстви населення і що найнебезпечніше жінки і юнацтво. Це соціальна проблема суспільства, як для тієї, що його палить, так і для некурящої частини.

До Всесвітнього дня хворого 11 лютого до нашої школи завітала доктор психології, президент Асоціації "Психея", керівник Інституту перинатальної психології і психосоматики, сертифікований арт-терапевт, авторка більше ніж 40 статей, книг та монографій, успішна мама 4 дітей - Шпатаковська Гертруда з актуальною і досить важливою темою "Психосоматика".

VIVA переможці!
12.02.2019 року на базі Дальницької ЗОШ пройшли змагання з волейболу серед дівчат. Наша команда була серьозно налаштована на перемогу і поступатися нікому не збиралася. Дівчата активно готувалися під керівництвом вчителя фізичної культури Макогона М..С.  Цього разу фортуна була на нашому боці і з рахунком 3:2 наша команда впевнено здобула перемогу!

Кожному з нас, хоча б раз у житті доводилося зіткнутися з насильством. Воно могло застосовуватися проти нас самих, ми могли бути свідком, або самі ставали тими, хто ображає. Це явище називають булінгом. Наша школа приєдналася до челенджу Головного Територіального Управління юстиції в Одеській області і Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації  «СТОП Булінг». 

Останній день перед канікулами 15.02.2019 року виявився дуже насиченим. На першому уроці до учнів 10-11 класів завітав Лавренко Денис - представник Національної гвардії України, який розповідав учням про переваги навчання, умови вступу, а  також учні подивилися проморолик і отримали буклети. Кого зацікавила пропозиція особисто підходили і залишали свої номери телефонів аби в подальшому потрапити на День відкритих дверей.

Школа - це місце, де дитина проводить значну частину часу. Існує думка, що учитель може зробити для здоров'я дитини набагато більше, ніж лікар. Костянтин Дмитрович Ушинський  у статті "Педагогічна подорож до Швейцарії" підкреслює: "Дайте дитині трохи порухатися і вона подарує вам 10 хвилин уваги, а 10 хвилин жвавої уваги, якщо ви зуміли їх використати, дадуть вам у результаті більше, ніж цілий тиждень напівсонних занять". Варбанець Надія Петрівна вчитель початкових класів презентувала реалізацію свого проекту

Лікування лікарськими рослинами відоме з давніх часів. Фітотерапія, тобто лікування травами, широко використовується в навчальних установах із профілактичною метою. Однак вона може носити й лікувальний характер. Учні 9-а клас на чолі з класним керівником Мурашко Н.П. реалізували проект ФІТОТЕРАПІЯ.

Нові враження, нові місця, нові знайомства. 16 березня 2019 року між збірними командами шкіл Дальницької та Великомихайлівської ОТГ відбувся волейбольний турнір. Гра була запеклою. Представниками від нашої школи були вчителі фізичної культури Макогон М.С. та Андрейку П.К., а також учень 11 класу Усенко Кирило. Перемогу виборола збірна команда шкіл Великомихайлівської ОТГ з рахунком 3:2. 

Казка супроводжує людину впродовж усього життя, допомагає її успішній соціалізації й ефективному засвоєнню життєвих уроків. Казка для дитини – це не просто вигадка, фантазія, це особлива реальність світу почуттів. Казка розсуває рамки звичайного життя; тільки в казковий формі діти стикаються з такими складними явищами і почуттями, як життя і смерть, любов і ненависть, гнів і співчуття, зрада і підступність. Казка – це стародавній спосіб підтримати людину за допомогою слова.

З  самого ранку 15.03. 2019 року школа перетворилася в Царство Музики: в коридорі була облаштована святкова експозиція, музика лунала всюди: під час уроків  - заспокійлива музика для релаксації, а на перервах  - активні  меломани  могли активно  долучитися  до музики: співати та, навіть, танцювати під улюблені пісні, тим самим знімати емоційне напруження.

Що таке щастя в розумінні дітей? В День щастя ми намагалися дати відповідь на це, на перший погляд, зовсім просте запитання. Для когось щастя, це коли  є мама і тато, для когось щастя - це придбання нового трактору!

1 квітня, в Міжнародний День сміху , в школі було дуже весело!  Класний керівник 6 класу Карлійчук Антоніна Іванівна  разом зі своїми учнями презентувала здоров*язберігаючий проект "Сміхотерапія". 

Овоч - шанований та дуже корисний. Про це розказала учням у шкільній їдальні Морквочка - Анютка.Щодня треба з'їдати 100 грамів моркви, краще заправлену сметанкою, йогуртом або олією. Вітамін А дуже позитивно впливає на зір. Дякуємо за цікаву інформацію Ларисі Володимирівні шкільному бібліотекарю!

5 квітня 2019 року учні нашої школи пам*ятатимуть довго!  Раз на рік вся країна святкує День вчителя, а чому ж не влаштувати і День учня?! Напередодні Дня здоров’я колектив нашої школи вирішив зробити  для наших  улюблених учнів справжнє свято і підготував  для них багато неочікуваних сюрпризів! Цікаво?

6 квітня традиційно проходить Міжнародне велораллі 100 кілометрів по Поясу Слави за 10 годин, що збирає велосипедистів не лише з України. Перемогу здобуває кожен, хто  в зазначений часовий термін доїде до фінішу. Вже не перший рік учні та вчителі нашої школи долучаються до велоперегонів. На пункті перепочинку, а це 60 км,  наші активісти ставили штампи, роздавали гарячі напої, воду  та смаколики. Грала весела сучасна музика. У всіх був гарний настрій і кожен отримав задоволення від зустрічі з велосипедистами, від яких зарядилися неабияким оптимізмом та хорошим настроєм!

Вчені довели, що море – це найкращий засіб для душі і тіла. Море – безцінний дар, який дала нам природа. Воно лікує, заряджає оптимізмом, розпалює пристрасть до життя, духовно збагачує, надихає і окрилює підніматися до нових вершин. Саме через це класний керівник 5 класу Чурікова Катерина Володимирівна разом зі своїми учнями вирішили на цих весняних канікулах відпочити на морі. 

18 квітня дівчатка з 7 по 11 клас чекали з нетерпінням. До школи завітали наші феї краси пані Оксана та  пані Ксенія. Це вже третій візит до школи і цього разу він був здійснений з метою розказати юним красуням як правильно доглядати за шкірою обличчя, чим варто вмиватися, а про що варто забути. Акцент експерти краси зробили на здоровому харчуванні, адже саме від нього залежить і здоров*я шкіри, бо висипи на обличчі - це наслідки вживання фаст-фуду та газованої води. Дівчатка слухали уважно, трохи здивовано, але коли пані Оксана запропонувала нанести легкий денний майкап відбою від бажаючих не було.

19 квітня 2019 року в Дальницькому будинку культури відбувся конкурс "Молодь обирає здоров*я"серед шкіл Дальницької ОТГ. Конкурс складався в трьох етапів: музично-літературна-інтелектуальна композиція, представлення фотосвітлин та плакатів. Оцінювало дійство компетентне журі на чолі голови Мурашко В.В. Команди дивували креативністю та творчістю у кожному з етапів. Ведуча конкурсу методист Відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту Вирлан Ю.М.  впродовж конкурсу пропонувала глядачам різні вікторини та запитання, а за правильну відповідь пригощала смачними яблучками.
23 квітня 2019 року на базі Дальницької школи пройшли змагання з міні-футболу серед юнаків шкіл Дальницької ОТГ. Чотири команди на свіжому повітрі показували майстерність володіння м*ячем. Незважаючи на 4 місце, яке посіла наша команда, всі повернулися задоволені грою та чесним результатом.  Бажаємо на майтубнє нашим спортсменам - терпіння та наполегливих тренувань і успіх буде за вами!

7 травня 2019 року на базі Дальницької ЗОШ пройшли змагання з міні-футболк серед дівчат, де взяли участь команди шкіл Дальницької ОТГ. Погода цього для сприяла учасницям, обіцяний синоптиками дощ, не міг налякати войовничо-налаштовані команди. Наші дівчата на чолі з вчителем фізичної культури Макогоном М.С. посіли друге місце, з чим ми їх і вітаємо.

11 травня 2019 року відбулася запекла гра з пейтболу між учнями  11 класу та вчителями. Незважаючи на те, що на вулиці йшов дощ і погода зовсім не сприяла грі, учасники були налаштовані рішуче. Уважно прослухавши інструктаж, одягнувши спецодяг та отримавши зброю, команди розбіглися зазначеною територією. Головна умова гри - знешкодити противника і залишитися живим. Три раунди пройшли непомітно, але емоцій та адреналіну, які отримали під час гри було багато.

13 травня 2019 року на загальношкільну лінійку завітала начальник відділу освіти, Балан Світлана Григорівна, яка нагородила нашу команду дівчат за друге місце в турнірі з міні-футболу серед шкіл Дальницької ОТГ. 2 місце у турнірі з міні-футболу серед дівчат! Дівчата, окрім медалів, отримали також від школи пам*ятні сувеніри, які вручив тренер команди - вчитель фізичної культури Макогон Микола Сергійович.

Кінець навчального року - напружений час як для вчителів, так і для учнів. В одних купа журналів, перевірка контрольних робіт, оцінювання, в інших - написання контрольних робіт, підтягування хвостів. Але, незважаючи ні на на що, 23.05.2019 року на великій перерві  відбувся дружній турнір з волейболу між командами вчителів та учнів. Було цікаво спостерігати за командами, хоча і  суперниками  їх назвати важко, бо учні вболівали за вчителів і навпаки! Як це було...

Ми вже писали про  Ярослава, у якого нещадна хвороба забрала ногу, але він не втрачає надії знову почати ходитиКришечки в обмін на протез. Допомога Ярославу!. Для того, аби мрія стала реальністю, потрібно назбирати грошей на хороший протез (Ярослав відмовляється брати кошти у людей), тому рідні та знайомі запропонували хлопцеві почати збирати кришечки і здавати їх на завод, а той в свою чергу гроші перераховуватиме на картковий рахунок Ярослава. До цієї акції приєдналися багато шкіл України і ми не могли стояти осторонь. 24.05.2019р. ми зустрілися з Алою (кумою Ярослава)  в м. Одесі  і передали для Ярослава вітання і 15 кг. пластикових кришечок, але збір на цьому  не зупинили!Закликаємо приєднуватися і разом творити добро! 

1 червня 2019 року усім дружнім педагогічним колективом ми поїхали на базу відпочинку "Чайка", де взяли участь у спортивних змаганнях з волейболу та настольного тенісу. Дальницьку громаду представляв також колектив дитячого садочку "Веселка" с. Барабой. Змагання були запеклими, але наша команда їх достойно витримала. 2 місце у районі з волейболу та 3 місце  з настольного тенісу.  Тепле море, класна компанія і хороший настрій забезпечено!

Мрії...Вони бувають різними. Хтось мріє про новий планшет чи смартфон, про модну сукню чи зачіску, про подорож чи політ на повітряній кулі... А хлопчик Олексій з Білгород-Дністровська мріє стати на ніжки і зробити самостійні кроки.  Класний керівник 7 класу Серпенінова О.О. разом зі своїми учнями вирушили до м. Білгород-Дністровського аби  привітати зовсім незнайомого хворого хлопчика Олексія привітати  з Днем народження. Детальніше Добрі справи


3. Ціннісне ставлення до сім*ї та родини

День сім'ї, любові й вірності - чудове свято, яке щороку відзначається в середині травня.
Міжнародний день сім'ї 2019 Україна і світ святкуютьо 15 травня, у середу. Цей день було проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1993 року. Ми вирішили запитати у наших учнів, що для них сім*я... Ось, що з цього вийшло!

12 травня 2019 року у День матері наші учні разом з мамами відвідали Дальницький будинок культури, де насолодилися східним  танцями, яскравими костюмами та вправними танцівницями! Дякуємо за чудовий відпочинок!

Наш сучасний світ вимагає шаленого ритму життя і дуже школа, коли в погоні за грошима так мало часу залишається на сім*ю. Мама з татом працюють, часу на дитину залишається не так багато, як хотілося б, вже не говоримо про спільний відпочинок. Аби дати можливість батькам і дітям побути разом, а ще й допомогти одне одному 29.03.2019 року вчителі фізичної культури Макогон М.С. та Андрейку П.К. провели спортивне свято "Мама, тато, я - спортивна в нас сім*я". 

12 травня в Україні святкують День матері. Це свято на честь материнства, зв'язку матері з дитиною і вплив матерів на суспільство. Мама – головна людина в житті кожного. Та, що дала життя і віддала нам всі свої сили, передала знання і досвід. Чомусь так рідко мами чують слова вдячності від дітей, але все одно люблять їх понад усе. Учні 8 класу на чолі з класним керівником Філоненко Катериною Володимирівною підготували щире привітання для матусь.

Напереродні Дня матері, 11 травня учні 1-6 класів взяли участь у кондитерському майстер-класі, де готували солодкий подарунок для МАМИ. Літери, з яких можна скласти слово "мама", діти розмальовували, керуючись фантазією та думками про найріднішу людину. Як це було...

31 травня 2019 року продзвенів останній дзвоник, якого так чекали учні школи. Нарешті літо, море, канікули!!! Але для учнів 9 та 11 класів настала відповідальна мить визначення майбутньої професії. На урочистій лінійці, де ведучими були батьки 1 та 11 класу,  відбувся батл між учнями 4, 9 та 11 класів за звання "ВИПУСКНИК".  


29 травня 2019 року учні 3-б класу смакували борщем, інгрідієнт до якого, виростили своїми руками. Впродовж певного часу учні досліджували етапи зросту квасолі і в тепличних класових умовах виростили її. Кропітка робота не пройшла дарма - матусі зварили з квалосі смачний борщ і пригостили наших дослідників.

28 травня 2019 року учні 1 класу на чолі з класним керівником Бруквач Оксаною Миколаївною запросили батьків на чудове свято - прощання з букварем. Учні розповідали вірші, співали пісні, а допомагали їм перенестися в країну чарівних казок учні 5 класу. В кінці заходу учні отримали свідоцтво, яке підтверждувало, що вони є справжніми друзями з буквариком.

28 травня в нашій школі відбулося свято успіху, вдячності та пошани  «Зірковий олімп - 2019». Ви запитаєте, а що це за свято, якого немає в жодному календарі?-  Це свято  учнів школи, які досягли високих результатів у навчанні, спорті, творчості; це свято педагогів, чия праця і професіоналізм не дозволяють школі стояти на місці, а рухають її вперед; це свято  батьків, які не тільки виховали гідних дітей, але й самі беруть активну участь у житті школи.

17 травня 2019 року наша школа перетворилася на величезний готель, куди завітали представники європейських країн. За тиждень до цього дня класні керівники методом жеребкування обрали одну із країн Європи, котру повинні були представляти. О 12 годині на подвір'я школи вийшло 12 країн, які впродож години презентували журі (голова журі начальник відділу освіти Дальницької ОТГ Балан С.Г, староста с. Барабой Мурашко В.В. та методист відділі освіти Білик Н.О.) свої традиційні страви, танці, костюми та темперамент. Видовище було незабутнє та яскраве.

4. Ціннісне ставлення до праці

Цього року ми вирішили відійти від звичних шкільних традицій. Зазвичай випускники на останній дзвоник випускають повітряні кульки, але вчені-екологи довели, що це дуже пагубно впливає на навколишнє середовище. Тому повітряним кулькам знайшлася заміна - випускники 4, та 9  класів на чолі з класними керівниками на території школи висадили гарні квіти на кущі. Дякуємо батькам, учням та вчителям!

Дуже сроко і ми дочекаємося світлого свята Великодня. За традицією саме перед Великоднем люди оздоблюють паркани, вапном білять дерева та обкопують їх, висаждують квіти, косять зайву траву. Тому 23 квітня ми теж вирішили влаштувати генеральне прибирання і оздоблення території школи. Всі класи по черзі на чолі з класними керівниками та технічним персоналом виходили на свої ділянки та прибирали їх - дівчата білили дерева, хлопці обкопували їх. Робота кипіла і кожному знайшлося до чого прикласти руку.

Напередодні великого свята Дня перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні керівник музею Гергелєва Л.С та вчитель мистецтва Чурікова К.В., разом з учнями 8 та 10 класів, озброївшись лопатами, фарбоюта та робочими рукавицями, вирушили на прибирання могих загиблих солдатів. 
Також цього дня стороста с. Барабой Мурашко В.В. передала учням дві корзини квітів з проханням покласти на могили.

До 75 - річниці визволення с. Барабой учнями школи було придбано символічних 75 горщиків з квітами, які було висаджено біля обеліска та на території школи.

23 квітня 2019 року до нашої школи вже вдруге за останній місяць завітали представники приймальної комісії Одеського автодорожного коледжу. Учні 9 класу дізналися про умови вступу та про різноманітні спеціальності, які вони зможуть опанувати, вступивши до даного навчального закладу. 

4 квітня до нашої  школи завітали представники аж двох вузів Одеського автодорожного коледжу та Одеської юридичної академії. Майбутні абітурієнти отримали вдосталь інформації про вузи та були запрошені на день відкритих дверей.

Ось і пробне ЗНО на носі, а ще трохи і основне не за горами. Наближається вирішальний час, коли потрібно визначитись з вибором професії. Все частіше до 9 та 11 класів приїжджають представники різних вузів з різних куточків Одеської області. Ось і 22 березня до старшокласників завітали викладачі Одеського коледжу транспортних технологій та Білгород-Дністровського морського рибопромислового коледжу.

Ще трохи і нашим випускникам потрібно зробити вибір на користь тієї професії, яка їм по душі, школа все частіше запрошує представників різних навчальних закладів аби полегшити досить важкий вибір. 13.03.2019 року до нашої школи завітали викладачі  Білгород-Дністровського економіко-правового коледжу, які розповіли майбутнім абітурієнтам про умови вступу, технічну та матеріальну базу навчального закладу, також зауважили про контрактну форму навчання

08 лютого 2019 року до нашої школи завітала пані Наталя з Одеської юридичної академії і розповіла одинадцятикласникам про умови вступу, факультети, матеріально-технічну базу та умови навчання в академії. Той, хто зацікавився заповнив анкету майбутнього абітурієнта. учні активно запитували, з задоволенням вели діалог. На останок пані Наталя роздала невеличкі сувеніри  - записнички та ручки з логотипом академії. Сподіваємось, що такі зустрічі допоможуть зоробити правильний вибір професії майбутнім студентам!

На роботу з радістю, а з роботи-з гордістю, - глаголить народня мудрість. Цей вислів дуже доречний, особливо зараз, коли нашим випускникам вже час серйозно подумати про вибір майбутньої професії! Символічною стала зустріч 10-11 класів саме в День студента з лекторами з Одеського державного аграрного університету, які познайомили майбутніх абітурієнтів з правилами вступу, розповіли про факультети та спеціальності, а також запросили на День відкритих дверей 9 лютого.  Подібні зустрічі допомагають учням визначитися та знайти професію, яка буде приносити не тільки матеріальне забезпечення, а й моральне задоволення.

"За кожен вчинок, ми повинні нести відповідальність", -саме так розпочав свою правову лекцію 21 січня  2019 Мурат Романович Варшанідзе. Це вже не перша зустріч наших школярів з головним спеціалістом "Овідіопольського бюро правової допомоги". Учні 9-10 класів мали чудову можливість вести діалог з юристом і були досить активними слухачами. Було запропоновано заповнити анкети і учні зосереджено виконували завдання. Мурат Романович розказав і наочно показав учням як на практиці неповнолітні можуть застососувати і реалізовувати свої права. Як це було...

4 квітня учні та вчителі нашої школи вийшли на грандіозне прибирання  шкільної території. Переодягнувшись у робочий одяг, озброївшись грабляли, мітлами та сапапи всі наводили лад на своїх ділянках. Працювали активно і були трохи схожі на мурах, які працюють не покладаючи рух. Так приємно, коли діти підтримують прагнення жити в чистоті, бо недарма ж говорить народна мудрість : "Чисто не там де прибирають, а там де не смітять"

5. Ціннісне ставлення до природи

24 квітня 2019 року учні 8, 9, 10, 11 класів на чолі класних керівників та завгоспа Діхтяр І.М. вийшли на узбіччя Овідіопольської дороги аби поприбирати купи розкиданого повсюду бруду та сміття. Діти дивувалися звідкіля взялося стільки пакетів, пластикових пляшок та багато іншого мотлоху. Наша планета Земля потопає в тоннах сміття, яке загрожує життю та здоров*ю людини. Подібні акції зарз набирають великої популярності у всьому світі, бо той, хто хоч раз прибере - вже наступного разу сміття собі під ноги наврядчи викине. Лише за годину наші активісти зібрали не один мішок бруду. Дякуємо всім, хто сьогодні робив нашу Землю чистішою!

В рамках місячника Чистого довкілля наші учні на чолі з заступником з виховної роботи Криницької В.В. та завгоспа школи Діхтяр І.М. провели агітаційну роботу! Агітували звісно ж за чистоту. Напередодні були виготовлені плакати з закликами "Не сміти", які і були розклеєні по всьому периметру школи, а також на дитячому майданчику та вздовж центральної вулиці! Сподіваємось, що той, хто хоч раз прочитає заклик зробити Україну чистою наступного разу, перед тим, як викинути сміття  будь-де,  десять разів подумає.

Весна вступила в свої володіння, але і зима відступати не має наміру. Щоб допомогти красуні – весні прогнати холодну сестрицю, потрібно дочекатися птахів, які на своїх крилах принесуть тепло. Вчитель 1 класу НУШ Бруквач О.М. разом зі своїми учнями провела цікавий захід, де дітки розгадували загадки  про птахів, подивилися фільм, слухали спів пташок, а за правильні відповіді отримували солодкі подаруночки! Напередодні учні отримали завдання: разом з батьками виготовити годівнички для пташок і в кінці заходу їх прилаштували на дерева. Пташки знають, що їх чекають нові будиночки, тому швидше поспішатимуть до дому! Як це було…

У Всесвітній день Землі ми вирішили приєднатися до популярного нині флешмобу Trashtag Challenge, який закликає людей усього світу за найменший термін прибрати  від бруду найбільш запущені території.  Мета цього флешмобу не лише прибрати територію, а навчити людей не забруднювати природу  і залишити її для майбутніх поколінь. До цієї акції приєдналися вже тисячі людей по всьому світу, єдина умова зробити фото до та після. Озброївшись рукавичками та мішками для сміття 20 добровольців під керівництвом вчителя фізики та математики Серпенінової О.О. та заступника директора з виховної роботи Криницької В.В.  виїхали на прибирання  дороги, яка з’єднує два села с. Барабой та с. Дальник. За годину наші волонтери назбирали 12 величезних мішків пластикових пакетів і пляшок та купу іншого мотлоху. 

Останнім часом серйозну стурбованість викликає стан здоров’я учнів, зумовлений негативними факторами соціально – економічного, екологічного та психоемоційного характеру. Особливо серед старшокласників простежується тенденція зростання рівня захворюваності, поширення шкідливих звичок, недбале, байдуже ставлення до свого здоров’я, втрата інтересу до спорту. Класний керівник 3-а класу Гавлюковська О.А. разом зі своїми учнями презетувала проект «Природа для здоров'я» Детальніше Природа для здоров'я

Наші невгамовні вчителі не тільки встигають готуватися до уроків, заповнювати журнали та навчати дітей, але і проводити генеральні прибирання території. Так добре, коли зима майже відступила, сонечко пригріло, а наші трудівниці веселою компанією озброїлися інвентарем роблять довкола себе світ чистішим. І так милує око їхня робота. Ми ніколи не навчимо дітей на словах – потрібно показувати хороший приклад. Тому другі зимові канікули закінчилися грандіозним суботником, у якому брали участь і вчителі, і техперсонал школи!

Не так давно ми допомагали встановлювати Всеукраїнський рекорд на наймасовіший урок доброти, а сьогодні беремо активну участь у 2 Всеукраїнському конкурсі "Гуманне ставлення до тварин" http://happypaw.ua/ua/news/one/360.
Юні художники ілюстрували оповідання "Біла мисочка в блакитний горошок", їх шедеври вже скоро мандруватимуть до м. Києва на розгляд журі!

Щороку, 2 лютого, країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. 
"Слід берегти те, що маємо, аби залишити нащадкам", - так розпочала свій виступ вчитель географії Гергелєва Л.С.

Учні 2-го класу прийняли активну участь у проеті "Пташина їдальня". З любов*ю діти виготовили справжній порятунок для птахів узимку - ГОДІВНИЧКИ. На уроці природознавства,  усім класом пішли їх розвішувати.
6. Ціннісне ставлення до культури та мистецтва

22 березня на базі Дальницького будинку культури пройшов фестиваль «Обряди та звичаї рідного села» Участь брали 5 шкіл Дальницької ОТГ. Кожен обряд, який представляла певна школа був особливим. Наш творчий колектив «Берегиня» під керівництвом вчителя української мови та літератури Криницької В.В. показали обряд «Бджільництво», в якому реалістично передали картину села, пасіки, діда, який передає знання про бджіл своєму онуку. В цікавих деталях був переданий колорит обряду, коли хлопця покусали бджоли, бо вирішив скуштувати меду, а старий дід, якому скрутило поперек, прийшов лікуватися бджолинним укусом.

Вивчаючи мистецтво Далекого Сходу, не можна було оминути техніку кірігамі. Вона достатньо нова, проте зародившись в Японії в 1980 році, набула широкої популярності по всьому світу. Як виявилося, кірігамі досить нескладна та надзвичайно цікава техніка.

Обдаровані діти — майбутнє кожної нації.А юна еліта нашого закладу — гордість Барабойської школи, добра частина складової іміджу школи та майбутнє держави.
Детальніше Зотович Злата

18 травня 2019 року саме в День музею нам пощастило відвідати музей мініатюр "Замки України" в м. Кам*янець-Подільському. Описати словами і сказати, що це було класно - нічого не сказати. Всі найпрекрасніші замки України зібрані на одній площі і виконані майстрами дуже правдоподібно до найменших детелей. Там була і  наша Білгород-Дністровська фортеця, яка вразила розмірами та величчю. Яка Україна все ж чудова і красива країна, яка має величезну кількість прекрасних місць, що жодним чином не поступаються закордонним. Пишаймося та бережімо рідну неньку-Україну!

13 травня 2019 року на загальношкільну лінійку завітали представники різних європейських країн, які привітали учні різними мовами: грецької, болгарською, польської, англійською, німецькою та ін. Кожен представник країни тримав у руках прапор, та був одягнений у національний одяг. Вчителі іноземних мов - Чурікова ОльгаВолодимирівна (вчитель німецької мови), Чурікова Катерина Володимирівна та Філоненко Катерина Володимирівна (вчителі англійської мови), Якименко Світлана Всеволодівна (вчитель російської мови) роповідали про цікавинки кожної із мов

Вишиванка для мене — це свято! Це Різдво, це Великдень, це день народження, це будь-який день, який я вважаю святом. А ще — це мій оберіг. Наша вишиванка несе в собі код української нації. Тому коли я її одягаю, то відчуваю силу захисту українського роду. Мені легко і радісно в ній! -народний артист України Анатолій Гнатюк.

Щорічно Овідіопольський  районний центр соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді  з функціональними обмеженнями проводить традиційну   Пасхальну  виставку творчих  робіт. 
Наші діти на чолі зі своїми наставниками теж вирішили спробувати свої сили.

 Карлійчук Людмила Михайлівна  та учень 3 класу Дьома Василь підготували аплікаці. "Великодній кролик"

Мистецтво кожного культурного регіону вражає своєю унікальністю та оригінальністю. Арабо-мусульманський регіон не став виключенням.Його мистецтво прекрасне, неповторне, загадкове, розкішне та багате. Вчитель мистецтва Чурікова Катерина Володимирівна разом з учнями 10 класу поринули в атмосферу Сходу і створили незвичайну красу. Детальніше Арабески - яскравий елемент арабо-мусульманського мистецтва

В останній день  весняних канікул наш дружній колектив гайнув у невеличку подорож. Було вирішено відвідати досить цікаве місце – сироварню в с. Шабо. Сироварня вразила інтер’єром, екскурсовод розповіла про технологію виготовлення сиру, ферму, корів, умови їх утримання. Коли потрапили до кімнати, де зберігаються вже готові до вживання сири, ми були враженні їх виглядом, кількістю та різновидами. Екскурсія завершилась сирною дегустацією-фуршетом та придбанням тих видів сиру, що найбільше сподобались. Повернулися до дому із купою вражень та кілограмами сиру. 

5 квітня 2019 року пройшов районний конкурс гумористів імені С. Олійника "Здоровше з гумором живеться". Детальніше тут Коли-небудь ми все одно будемо дивитися на це з гумором, так може почнемо це робити зараз? Конкурс гумористів ім. С. Олійника. Вітаємо Серпенінову О.О., з 1 місцем у категорії Дорослі, та Панашенку Вероніку - ученицю 8 класу, яка посіла 3 місце у категорії від 13 до 17 років.

5 квітня в Овідіопольському будинку культури пройшов районний конкурс гумористів ім. С. Олійника "Здоровше з гумором живеться". Зотович Злата, Панашенко Вероніка, Зотович Евеліна, Радіонова Наталія на чолі з вчителей фізики та математики Серпеніновою Оленою Олександрівною захищали на сцені честь нашої школи. Виступи на вищому рівні - будемо з нетерпінням чекати результатів!

У бібліотеку до Голіченко Лариси Володимирівни завітали учні 1 класу. Сьогодні вони дізналися про те, якими  були перші книжки. Діти  відповідали на запитання вікторин, відгадували, з яких казок ілюстрації. Щоб трошки відпочити, грали в ігри на увагу. Велику увагу приділили збереженню книжки. Детальніше Книга - джерело знань

Не знаю, як хто,а наш дружній коллектив, дуже любить відвідувати  театр. Світло лампи, таємнича темрява зали, голоси й рухи акторів, музика, костюми, декорації, маски, чарівні запахи, що їх ніколи не буває на гамірних вулицях мегаполіса, — словом, усе те, без чого несила уявити спектакль. Цю любов до театру, ми намагаємося прищепити і нашим учням. 

21  березня, у цей весняний день, коли пробуджується природа, ми відзначаємо Всесвітній день поезії. Поезія - це цілющий ковток для спраглої душі, це ясний промінець сонця в негоду, це біла квітка сподівання... Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. 

У школі продовжується тиждень пам’яті Великого Кобзаря. 13.03.2019 року вчителями української мови та літератури Криницькою В.В. та Карлійчук А.І. між 9 класами  було проведено літературний квест. Завдання мали на меті поглибити та закріпити знання учнів про творчість Шевченка. Криницька Вікторія Володимирівна пояснила учням умови виконання завдань, а Карлійчук Антоніна Іванівна дала підказку,  на що потрібно звернути особливу увагу. Учні розгадували кросворд, ребус, математичні завдання та перекладали з англійської на українську мову вірші Шевченка.
Сховані завдання

 07 березня о 12 годині розпочався святковий концерт, присвячений жінці. Цього року концерт вирішено було провести у форматі телепередачі «Говорить Барабой», де два імпозантні телеведучі Олексій Розгонов та Олександр Черневич з притаманною їм манерово провели святкову телепередачу, запросивши до студії відомих артистів, співаків та шоуменів.

Петре, Оксанко, доле, зоре вечірняя - як правильно звертатися, які правила потрібно знати і які розділові знаки поставити при звертаннях розповідала учням 8 класу вчитель української мови, Карлійчук Антоніна Іванівна.  Детальніше Відкритий урок з української мови у 8 класі

Немає коментарів:

Дописати коментар