11.06.24

Головним засобом попередження хвороб є гармонійний розвиток духовних і фізичних сил людини. (П. Лесгафт)

Онкологічні захворювання протягом багатьох років залишаються другою за поширеністю причиною смертності у світі. Вони ж є предметом масштабних досліджень, адже збільшення тривалості та рівня життя — це головні задачі медичної науки. Тому на виконання Стратегії профілактики злоякісних новоутворень і з метою підвищення рівня обізнаності працівників закладу щодо їх профілактики, важливості проведення ранньої діагностики та отримання безкоштовної медичної допомоги від держави до інформаційно-просвітницької роботи долучилися і медична сестра Барабойської гімназії Небога Анна Валеріївна разом з ученицею Барабойського ЗЗСО у минулому, а сьогодні студенткою Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Кобилянською Олександрою.
Анна Валеріївна зауважила, що важко знайти людину, у якої не помер від раку хтось із родичів, друзів або знайомих і тому профілактика раку – робота, яку треба кожному виконувати систематично. На фоні розвитку стратегій лікування раку добре було б також навчитися запобігати його появі або хоча б зменшувати ризики. 
Олександра наголосила про існування безлічі суперечливих порад щодо запобігання розвитку онкологічних хвороб і досить часто інформація з різних джерел абсолютно протилежна. Варто зауважити, що дані про механізми розвитку раку та можливості його лікування постійно оновлюються. Проте незмінним залишається факт впливу способу життя на розвиток онкопатології.



Ви можете знизити свої ризики завдяки дотриманню простих і зрозумілих правил. Ось основні з них:
1. Відмова від куріння 
2. Раціональне харчування 
3. Фізична активність 
4. Захист від сонця 
5. Вакцинація 
6. Зважені рішення та обдумані дії 
7. Регулярні медичні огляди 
«Здоровий» кошик продуктів із супермаркету, звісно, не вбереже вас від раку, однак зменшити ризики таки допоможе. Тому підтримуйте здорову вагу: їжте частіше, невеликими порціями, уникайте тваринних жирів та легкозасвоюваних вуглеводів;




Для здорових людей є 2 типи профілактики: 
 первинна профілактика раку – система превентивних заходів, спрямованих на запобігання хворобам і підтримання здорового способу життя загалом (відмова від куріння, алкоголю, наркотиків, фізнавантаження); 
 вторинна – більш серйозний підхід, що включає в себе, крім первинних заходів, комплекс діагностичних процедур. 
Особливо це стосується груп ризику – людей зі спадковою схильністю до конкретного типу карциноми, які працюють або проживають у несприятливих умовах, жінкам після тридцяти для дослідження яєчників і грудей, чоловікам – на предмет простатиту. Консультація лікаря-онколога завжди доречна. 
#ПРОХОДЬТЕ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ! 
Р.S. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях.



Немає коментарів:

Дописати коментар