30.06.22

Річний звіт про діяльність закладу за 2020-2021 н.р.

  Річний звіт про діяльність закладу

                       за 2020/2021 навчальний рік

            та пріоритетні завдання на шляху реалізації Концепції Нової        української школи в 2021/2022 навчальному році



                   

Вступ

Основна діяльність закладу у 2020-2021 навчальному році була спрямована на створення умов для реалізації державної політики в сфері освіти, виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту»,  Указів Президента України від 25.06.2013 №344/2013 « Про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», від 13 жовтня 2015 року № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки»,  постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти», «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти», Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641, Державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 року, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 №115 та інших законодавчих та нормативно-правових документів із питань виконання законодавства України в галузі «Освіта».

На кожному рівні навчання забезпечується виконання державного стандарту, а також дається теоретична і практична підготовка з дисциплін навчального плану з метою максимального розвитку інтелекту, загальної культури, творчих можливостей, фізичного і морального здоров'я.

Успішність подолання кожного рівня, виконання його освітніх задач гарантується закладом тільки за умови усвідомленого й добровільного дотримання всіх норм і правил шкільного життя, активної співпраці з батьками, відкритістю освітнього процесу.

У вересні 2020 року заклад розпочав свій 53 навчальний рік.

Управління закладом

У 2020/2021 навчальному році управління закладом було спрямовано на здійснення державної політики в галузі освіти, збереження кількісних і якісних параметрів мережі, створення належних умов для навчання і виховання учнів, удосконалення змісту навчально-виховного процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків, подальше впровадження профільного навчання.

Керівництво, підвищення якості та ефективності внутрішньошкільного управління забезпечувалося документами планування роботи: перспективним (Стратегія розвитку), річним, освітньою програмою, річним навчальним, місячним планами.

Створити цілісну систему інформаційно-аналітичного забезпечення допомагала наявна єдина комп’ютерна мережа.

Принцип доцільності і оперативності прийняття управлінських рішень адміністрації базувався на аналітичних даних, отриманих в ході внутрішньошкільного контролю.

    Згідно із штатним розписом на виконання Закону України «Про освіту», «Про охорону праці» в закладі розроблено та запроваджено в дію посадові інструкції працівників, якість виконання яких перебуває під постійним контролем адміністрації. Діяльність Закладу орієнтована на поліпшення якості освіти та забезпечення рівного доступу до неї, на підготовку та виховання в учня (вихованця) мотивації навчатися впродовж усього життя, бути підготовленим до жорстокої конкуренції на ринку праці.                                                                                                                  Адміністрацією постійно проводились консультації та спільно розглядалися

 питання з такими структурними підрозділами закладу, як: Рада (загальні збори (конференція)) закладу та батьківський комітет, педагогічна рада.

Аналіз структури і мережі закладу. Збереження контингенту.

Педагогічним колективом закладу проводиться робота щодо збереження і розвитку шкільної мережі. На початок 2020/2021 року у закладі навчалося 231 учень.

Укомплектовано 13 класів, середня наповнюваність класів – 16,47 учнів.

Школа І ступеня – 5 класів, школа ІІ ступеня - 6 класів, школа ІІІ ступеня – 2 класи. Класів з викладанням українською мовою 13, інклюзивні класи – 5, у яких працювали 5 асистентів учителя. Особлива увага приділялась дітям з сімей, які потребують додаткової педагогічної уваги, як результат, всі діти та підлітки шкільного віку, які проживають на території обслуговування закладу, одержували загальну середню освіту. Весь рух учнів підтверджений документально.

      У закладі діє  єдина загальношкільна  система  обліку  відвідування  учнями  занять.

Основними заходами зі збереження контингенту учнів у 2020/2021 навчальному році були:

§  організація обліку дітей та підлітків шкільного віку;

§  спільна робота з ЗДО «Веселка»;

§  співпраця з батьківською громадськістю;

§  контроль за відвідування учнями навчальних занять;

§  організація інклюзивного навчання.

Інклюзивна освіта

 

Право громадян на доступну освіту реалізувалося шляхом запровадження різних форм навчання, однією з яких є навчання за інклюзивною формою. Національною радою реформ визнано інклюзивне навчання одним із пріоритетів розвитку держави, що є одним із основних чинників реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Україні.

Відповідно до наказу закладу від 03.09.2020 року № 120 «Про створення класів з інклюзивною формою навчання та організацію освітнього процесу у 2020/2021 навчальному році» інклюзивнимним навчанням було охоплено 5 учнів: Морозова Анастасія – 2 клас, Писаренко Вероніка – 3 клас, Дьома Василь – 5-Б клас, Рахматов Максим – 7 клас, Ключник Софія – 6 клас.

Велика увага приділялась якісному складу вчителів, що працюють з учнями інклюзивної форми навчання, та оснащенню навчального приміщення. З боку керівництва закладу освіти було запроваджено 5 штатних одиниць – асистентів вчителів,  надано та обладнано приміщення – ресурсна кімната, де асистенти вчителів мали змогу проводити з дітьми з ООП розвиткові вправи.

Відповідно до наказу МОН України від 26.06.2019 року № 1/9-409 «Щодо організації інклюзивного навчання у закладах освіти у 2019/2020 навчальному році» розроблено методичні рекомендації щодо організації  навчання дітей з ООП. Впродовж 2 тижнів з моменту початку освітнього процесу психолого-педагогічною командою супроводу було складено індивідуальну програму розвитку кожної дитини, яка була погоджена з батьками та затверджена директором закладу. На кожну дитину складено індивідуальний робочий навчальний план, де вчитель та асистент вчителя визначають приорітетні напрямки та завдання розвитку дитини на поточний навчальний рік.

Слід зазначити, що організація освітнього процесу за інклюзивною формою забезпечувала не тільки певний освітній рівень дитини, відповідно до її здібностей, можливостей та потреб, а й допомагала розвивати соціальну компетентність дитини, шляхом залучення до участі у виховних заходах.

Організація профільного навчання

Упродовж кількох років одним із основних напрямків роботи педагогічного колективу закладу є створення умов для виявлення та розвитку здібностей кожної дитини в умовах упровадження профільного навчання.

В умовах профілізації навчання співпраця з вищими навчальними закладами була одним із напрямків роботи закладу. Спільна робота охоплювала навчальноосвітній процес, роботу з обдарованими учнями, методичну допомогу вчителю.

Співпраця з ВНЗ велася за такими напрямками:

§ профорієнтаційна робота (Дні відкритих дверей, екскурсії у ВНЗ, виступи представників ВНЗ на батьківських зборах та у класах);

§ відвідування лекцій та практичних занять на базі ВНЗ;

§ проведення лекцій викладачами ВНЗ на базі закладу.

Але хотілося б відзначити, що співпраця з ВНЗ проводилася не досить активно, не використовувалися всі можливості та ресурси ВНЗ. Тому у 2021/2022 навчальному році шкільним методичним комісіям необхідно спланувати та розпочати активну роботу з ВНЗ із питань науково-дослідницької роботи учнів, профільного навчання, профорієнтаційної роботи та роботи університетських кафедр.

Атестація педпрацівни-ків

        Велику стимулюючу роль у професійному зростанні педагогічних кадрів відіграє атестація, яка сприяє моральному і матеріальному заохоченню педагогічних працівників, узагальненню та впровадженню досвіду кращих вчителів у практику навчання та виховання учнів.

  Робота з атестації педагогічних працівників навчального закладу була організована відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 06 жовтня 2010 року № 930, зареєстрованого у Міністерстві юстиції 14 грудня 2010 року за № 1255/18550 та наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.12.2011 № 1473.

У ході  атестації  надається  комплексна оцінка  рівня  кваліфікації, педагогічної  майстерності, результатів  педагогічної  діяльності. Високий  кваліфікаційний  рівень  повинен  відповідати  якості  освітнього  процесу.  В 2020/2021 навчальному році в школі  атестувалися 6 вчителів: вчитель німецької мови, заступник директора Чурікова О.В., вчитель української мови та літератури, директор Кобилянська В.Л., вчитель української мови та літератури, заступник директора з виховної роботи Криницька В.В., практичний псиїхолог Голіченко О.В., вчитель зарубіжної літератури Якименко С.В., вчитель англійської мови Філоненко К.В. Учитель німецької мови, Чурікова О.В.  підтвердила  свій  кваліфікаційний  рівень: «спеціаліст вищої  категорії»  та  раніше присвоєне педагогічне звання «старший вчитель», учитель української  мови та літератури, Кобилянська В.Л.  підтвердила  свій  кваліфікаційний  рівень: «спеціаліст вищої  категорії»  та  раніше присвоєне педагогічне звання «старший вчитель», практичному психологу Голіченко О.В. присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Вчителю української мови та літератури Криницькій В.В. присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії», молодому педагогу Філоненко К.В.  встановлено 11 тарифікаційний розряд, вчитель зарубіжної літератури Якименко С.В. підтвердила раніше присвоєну кваліфікаційну категорію «спеціаліст І категорії». Накопичений  під  час  атестації  матеріал  підлягає  детальному  аналізу. Адміністрація  закладу сприяє  розвитку  в  педагогів  уміння  здійснювати  самоаналіз  уроку, критично оцінювати свою   діяльність.  Учителі,  які  атестувалися, оформили  методичну  карту, де  показали  свою  роботу  в міжатестаційний  період. У період атестації вчителями на високому рівні були проведені відкриті уроки, відкриті виховні заходи, організована робота щодо вивчення і впровадження прогресивного педагогічного досвіду кращих учителів.                                                                                                 

Підвищення кваліфікації

 

Кадрове забезпечення. Протягом року навчальний заклад був забез­печений кадрами. У   2020/2021  навчальному  році  в закладі працювало 24 педагогічних працівника (з них 3 сумісника). 95,8 % від загальної кількості педпрацівників ма­ють вищу освіту на рівні спеціаліста, магістра, 1 учи­тель має вищу освіту на рівні бакалавра. За кваліфікаційними категоріями вчителі розподілилися наступним чином: вищу кваліфікаційну категорію мають 12 (50 %) вчителів, першу кваліфікаційну категорію – 4 (16,5%), другу кваліфікаційну категорію – 3 (12,5%), кваліфікаційну категорію «спеціаліст» – 5 (21%). П’ять педагогів мають педагогічне  звання "старший учитель", два - "вчитель-методист".

За віковими показниками:

                     

         Належна робота здійснюється у напрямку підвищення фахової майстерності вчителів у ході курсової підготовки. Педагогічний колектив закладу освіти постійно працює над підвищенням рівня фахової майстерності, про що свідчить кількість вчителів, які у 2020/2021 навчальному  році пройшли курси підвищення кваліфікації та спецкурси. Згідно графіка, узгодженого з відділом освіти, культури, молодіжної політики та спорту Дальницької сільської ради, було організовано курсову перепідготовку вчителів. За новим положенням вчителі мають пройти в міжатестаційний період курси підвищення кваліфікації у кількості 150 годин. У 2020/2021 навчальному році очні та дистанційні курси підвищення кваліфікації при КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» пройшли наступні вчитиелі: Кобилянська В.Л. – 30 годин; Чурікова О.В. – 30 годин; Криницька В.В. – 60 годин; Якименко С.В. – 60 годин; Мурашко Н.П. – 90 годин; Под’ячева Л.Л. – 30 годин; Серпенінова О.О. – 30 годин; Кузьмінова В.О. – 60 годин; Макогон М.С. – 60 годин; Діхтяр І.М. – 90 годин; Третьяк Н.В. – 30 годин; Гергелєва Л.С. – 30 годин; Варбанець Н.П. – 30 годин; Могетич С.Г – 30 годин. План курсової підготовки на 2020/2021 навчальний рік виконано.

Методична робота з педагогічними кадрами

 

Важливою складовою кадрової політики є система роботи з підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Робота з педагогічними працівниками щодо підвищення професійної майстерності здійснювалася у відповідності з певною структурою:

- індивідуальні, групові, колективні форми роботи;

- курси, спецкурси підвищення кваліфікації педагогів;

- участь у конкурсах професійної майстерності;

- школа молодого педагога, наставництво;

- самоосвіта та атестація педагогів;

- вивчення, узагальнення та поширення ППД;

- публікації власних наробок.

У 2020/2021 навчальному році педагогічний колектив  закладу освіти продовжував працювати над реалізацією V етапу єдиної методичної теми «Впровадження сучасних педагогічних технологій з метою реалізації стратегічних напрямків розвитку освітнього та здоров’язберігаючого шкільного середовища».

Навчальним закладом забезпечувався доступ до змісту, форм і методів науково-методичного підходу, умов реалізації теми, осмислення очікуваних результатів, виокремлення технологічних процедур. Різноманітність методичних заходів за формами проведення та змістом забезпечували процес набуття досвіду з теми.

Упродовж 2020/2021 навчального року було організовано роботу 4 методичних комісій за напрямками: природничо-математичний (керівник Серпенінова О.О.), суспільно-гуманітарний (керівник Якименко С.В.), вчителів початкової класів (керівник Могетич С.Г.), МК класних керівників (керівник Под’ячева Л.Л.) затверджено плани роботи, методичні теми, над якими працювали ШМК. Робота методичних комісій була спрямована на удосконалення методичної підготовки, фахової майстерності вчителя, удосконалення методики проведення уроку. Були проведені заплановані засідання методичних комісій, на яких обговорювалися як організаційні питання (підготовка і проведення олімпіад, предметних тижнів, проведення контрольних зрізів, затвердження завдань для державної підсумкової атестації), так і науково-методичні питання.

Традиційними формами методичної роботи з учителями були засідання і творче звітування методичних комісій, семінари–практикуми, педмайстерні, майстер-класи.

     З метою поліпшення фахової підготовки педагогічних кадрів у закладі проводиться спеціальна методична робота, яка спонукає кожного вчителя до підвищення свого фахового рівня; сприяє взаємному збагаченню членів педагогічного колективу педагогічними знахідками, дає змогу учителям вчитися педагогічної майстерності, забезпечує підтримання в педагогічному колективі духу творчості, прагнення до пошуку.     Педагогічні  працівники  є  активними   учасниками   методичних  об’єднань,  які  проводилися  на базі  Дальницької громади.

У рамках «Предметних днів» були проведені предметні дні початкової школи; фізичної культури та захисту Вітчизни; математики, фізики та інформатики; української мови та літератури; зарубіжної літератури та іноземної мови; біології, географії, природознавства, у яких взяла участь велика кількість учнів.

Одним із напрямків методичної роботи школи була організація роботи з молодими спеціалістами,  завдання якої – надання необхідної допомоги молодим спеціалістам в оволодінні методикою викладання свого предмета, розвиток вмінь використовувати у своїй роботі досягнення сучасної психолого-педагогічної науки, творчої активності молодих спеціалістів. У 2020/2021 навчальному році у закладі новопризначених молодих спеціалістів немає.

Разом із учителями-наставниками було розроблено спільні плани роботи, за якими працювали малодосвідчені спеціалісти. Адміністрація закладу  відвідувала уроки та позакласні заходи малодосвідчених педагогів, надавала методичну допомогу у підготовці до уроків, під час аналізу яких були надані рекомендації щодо підвищення методичного та фахового рівня.

Інноваційна робота

    Протягом останніх років колектив закладу ефективно працює над впровадженням інноваційних методик навчання та виховання на основі компетентнісного підходу, а саме технологій критичного мислення, інтерактивні технологій, методу проектів, про що свідчать результати стану вивчення викладання предметів, моніторингові дослідження. Колективом закладу опрацьовано велику кількість науково-методичної літератури з приводу сучасних педагогічних технологій, постійно проводиться консультаційна робота в межах ШМК та на рівні всього закладу. З 2013 року ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Барабой входить до районної мережі «Шкіл сприяння здоров’ю» та впроваджує здоров’язберігаючі технології під час освітнього процесу та в позаурочний час. Педагоги закладу формують і розвивають у всіх суб'єктів освітнього процесу культуру здоров'я як цілісну категорію, необхідні знання, вміння і навички здорового способу життя; сприяють підвищенню рівня фізичного та психічного здоров’я учнів; розвитку висококультурної, інтелектуально розвиненої, фізично здорової особистості та створенню у навчальному закладі умов, що її формують.

У рамках цього проекту у навчальному закладі проводилися:

-                   загальний День здоровя;

-                   змагання серед хлопців «Козацький гарт», «А ну-мо, хлопці!»;

-                   виховні години, вікторини, уроки-подорожі тощо;

-                   бібліотечні уроки;

-                   лекції для дітей різних вікових категорій;

-                   різноманітні спортивні змагання та естафети;

-                   медико-педагогічний контроль.

Команди учнів школи брали участь у різноманітних спортивних змаганнях різних рівнів.

На базі закладу працювали спортивні секції.

Робота з обдарованими дітьми

З метою реалізації Державної програми роботи з обдарованою молоддю адміністрацією та педагогічним колективом закладу у 2020/2021 навчальному році були здійснені такі заходи:

§ поновлений шкільний інформаційний банк даних про обдарованих учнів школи;

§ поновлена наукова-методична база з питань роботи з обдарованими дітьми;

§ проведений І (шкільний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів;

§ організована робота з підготовки та участі учнів закладу у районному, та Всеукраїському етапах предметних турнірів;

§ організовані та проведені конкурси та виставки творчих робіт учнів, спрямовані на виявлення та самореалізацію обдарованих дітей;

§ організована робота гуртків та факультативів за бажанням учнів;

§ забезпечене інформування про всі досягнення учнів школи;

§  визначені кандидати з числа обдарованих учнів школи на виплату щомісячної стипендії.

Робота колективу закладу, яка проведена за програмою виявлення та підтримки талановитої молоді і створення умов, необхідних для розвитку індивідуальності, має свої позитивні результати. Як відомо, дієвим засобом формування мотивації до навчання, підвищення пізнавальної активності, поглиблення і розширення знань, створення умов для збереження і розвитку інтелектуального потенціалу нації є різноманітні інтелектуальні змагання: Всеукраїнські олімпіади, турніри, Інтернет-олімпіади, інтерактивні конкурси.

     У зв’язку з карантиними обмеженнями ІІ тур всеукраїнських олімпіад було скасовано, І тур конкурсів імені Яцика та імені Шевченка було проведено в онлайн-режимі. Проведення ІІ етапу  Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т.Г. Шевченка та конкурсу української мови імені Яцика у 2020/2021 навчальному році було скасовано

Аналізуючи роботу ШМК під час організації і проведення шкільного та районного етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України слід відзначити, що в даному напрямку вчителі працювали несистематично й неактивно.

Аналізуючи результативність участі учнів в олімпіадах за останні 5 років, можна зробити висновок, що вчителі української мови та літератури історії, правознавства, математики, біології, інформатики більш професійно та відповідально підійшли до цієї роботи. Вчителі інших предметів практично не проводили відповідної роботи.

Велика кількість учнів школи взяла участь у конкурсах «Колосок», «Левеня», «Соняшник», «Кенгуру», «Геліантус», «Лелека», «Пазл», «Гринвіч»,  більше 90 учнів посіли призові місця. Багато результатів  цих конкурсів залишилось невідомими.

Досягнення обдарованих учнів  школи відзначалися на Святі  урочистого вшанування обдарованих, який традиційно проходить наприкінці травня, в цьому році це свято було проведено дистанційно.

Таким чином, аналіз досягнень дає змогу визначити, що у 2020/2021 навчальному році була проведена, але не досить результативна робота порівняно з попереднім навчальним роком щодо виявлення творчих здібностей та розвитку обдарованості учнів. Це свідчить про несистематичну  роботу педагогічного колективу щодо реалізації програми «Обдарованість». Не всі шкільні методичні комісії проводили плідну роботу по підготовці учнів до участі в учнівських олімпіадах, конкурсі-захисті МАН, інтелектуальних турнірах та конкурсах тощо.

 

Виховний процес

 

Виховний процес у навчальному закладі здійснювався на засадах педагогіки співробітництва учнів, їхніх батьків та громадськості, спрямована на реалізацію Національної доктрини розвитку освіти України у ХХІ столітті, Концепції громадянського виховання, Законів України «Про загальну середню освіту», «Про освіту», Концепції виховання дітей та молоді в національній системі освіти школярів, Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності, Національної програми патріотичного виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку та зміцнення моральних засад суспільства, Програми «Основні орієнтири виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України», Цільової комплексної програми «Фізичне виховання – здоров`я нації» тощо.

Сучасний зміст виховання в ЗНЗ — це науково обґрунтована система загальнокультурних і національних цінностей та відповідна сукупність соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства і держави, інших людей, праці, природи, мистецтва, самої себе.

Відповідно до Основних орієнтирів виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України виховна робота була побудована за складовими виховної діяльності:

1. Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави виявляється у патріотизмі, національній самосвідомості й ідентифікації, правосвідомості, політичній культурі та культурі міжетнічних відносин. Заклад спрямовував свою роботу на розвиток духовності, виховання патріотизму та поваги до історичної спадщини українського народу, формування здорового способу життя, загальнолюдських моральних цінностей.

З метою реалізації зазначеної програми у плані роботи навчального закладу  у розділі «Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави» були сплановані та проведені різноманітні виховні тематичні заходи: онлайн флешмоби до Дня вишиванки «День вишиванки-2021!», конкурси малюнків та поробок «Моя вишиванка», створення відеоролику «Великому генію українського народу присвячується…», участь в українознавчих конкурсах «Патріот», «Соняшник». До Дня Соборності проведено спільний флешмоб учнів «Ланцюг єднання»,  участь в конкурсах на знання рідного краю «Ігри патріотів» та «Це моя Україна!. Вона навіки єдина!», участь у Всеукраїнськиї флешмобах «Хустка – краса дівоча», «Оплекски вдячності», «Свічка горить… аби пам'ятати» та ін. Також упродовж 2020/2021 навчального року учнізакладу взяли участь у конкурсах, акціях, заходах різних рівнів, присвячених святкуванню 76-ї річниці Перемоги над нацизмому Другій світовій війні та 76-ї річниці визволення Овідіопольського району від фашистськихзагарбників «Низький уклін Вам до землі, солдате»,
«Низько вклоняємося героям! 76 річниця визволення України від фашистських загарбників», «Дякуємо за перемогу! Дякуємо за життя!», фото-акція пам'яті «День перемоги в обличчях». До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав була проведена акції «Поклади квіти до обеліску воїну-інтернаціоналісту». До дня пам'яті жертв Голокосту школярі переглянули фільм «Мальчик в полосатой пижаме». Щорічно у закладі відбуваються зустрічі з ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС «Їм ми завдячуємо життям». До Дня збройних сил України учні взяли участь у квесті «Ми – сила і міць держаив», «Виховуємо національно-свідоме покоління».  До дня пам'яті Героїв Небесної Сотні був проведений захід «Небесна Сотня – ангели, які тримають українське небо», «Лист Герою». 

 Учні закладу брали участь у:

- акції милосердя «Подаруй оберіг солдату», «Новорічний подарунок воїну АТО» привітання святковими листівками;

- екскурсії до музеїв та пам‘ятних місць, проведення туристських подорожей по місцях бойової слави;

- конкурси творчих робіт, рефератів, малюнків, плакатів, присвячених Дню Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні тощо;

- конкурс декоративно-ужиткового мистецтва «Український сувенір»;

-конкурс декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край».

2. Ціннісне ставлення до сім'ї, родини та людей виявляється у моральній активності особистості, прояві відповідальності, чесності, працелюбності, справедливості, гідності, милосердя, толерантності, совісливості, терпимості до іншого, доброзичливості, готовності допомогти іншим, обов'язковості, добросовісності, ввічливості, делікатності, тактовності, вмінні працювати з іншими; здатності прощати і просити пробачення, протистояти виявам несправедливості, жорстокості.

- вітання татусів «Медалі для батьків»;

- спільні поїздки до Миколаївського зоопарку;

- флешмоби до Дня родини «Щастя – це мить, ціни її»;

- створення відеороликів «Життя починається з мами»;

- участь у родинному фотоконкурсі «Парад старовинних речей»;

3. Ціннісне ставлення до природи формується у процесі екологічного виховання і виявляється у таких ознаках: усвідомленні функцій природи в житті людини та її цінності; особистої причетності до збереження природних багатств, відповідальності за них; здатності особистості гармонійно співіснувати з природою; поводитися компетентно, екологічно безпечно; активній участі у практичних природоохоронних заходах, здійсненні природоохоронної діяльності з власної ініціативи; посильному екологічному просвітництві.

Упродовж 2020/2021 навчального року у закладі були сплановані та проведені відповідні заходи:

-- екологічні акції «Зимовий раціон для птахів», «Годічничка для життя»; «Збережемо природу Землі разом»; «Чисте довкілля – запорука здоров'я людини»;

- тематичні години спілкування, виставки творчих робіт;

- участь у акції «Ялинка» та «А що зробив Ти для життя без пластику?!», «Пластикові кришечки – Нагодуй пластикожуя Ромчика»;

- виставки плакатів та малюнків „Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить», «Атомний Вій опустив бетонні повіки».

- екскурсії до царства осіннього лісу та річки Барабойки.

Учні навчального закладу залучалися до участі в екологічних десантах під час проведення акцій з очищення та благоустрою територій села «Екогодина триває», «Встигнути прибрати все», «Краса матінки Землі вражає», «За нас ніхто планету не врятує».

4. Ціннісне ставлення до мистецтва. Естетичне виховання учнів закладу спрямоване на розвиток у зростаючої особистості широкого спектру почуттів – здатності збагнути та висловити власне ставлення до мистецтва.

У навчальному закладі було проведено:

- свято Першого дзвоника;

- свято Останнього дзвоника;

- свято до Дня вчителя «Teacher's day - 2021!»

- новорічні свята «Іде Святий миколай – добрі справи робити починай», «Миколаю, Миколаю, ми тебе вітаємо…!» (новорічна вистава для молодших школярів до Дня Святого Миколая, новорічна казка для молодших школярів, новорічний концерт);

- святковий концерт до 8 Березня «Про що мріє Жінка або Жіноча логіка»;

- участь у фотоконкурсі «Родзинка зими».

5. Ціннісне ставлення до праці - складний змістовно-синтетичний компонент особистості, який включає в себе ставлення дітей та учнівської молоді до праці як однієї з важливих життєвих потреб, почуття задоволеності працею й наявності сукупності найважливіших моральних якостей, що визначають ставлення до трудової діяльності загалом (працьовитість, відповідальність, охайність, бережливість, вміння раціонально розподіляти робочий час).

У навчальному закладі було проведено:

- екологічні екогодини «Красу Чорного моря бережімо», «Осінні клопоти», «Чистий берег Чорного моря»», «Весною роботи вдосталь…», «Екогодина триває»;                                                                            

- тематичні години спілкування, тренінги, виставки творчих робіт;

- рейди – огляди стану зберігання підручників та акція «Живи книго!»;

- екологічні акції «Прибери узбіччя дороги».

6. Ціннісне ставлення до себепередбачає сформованість у зростаючої особистості вміння цінувати себе як носія фізичних, духовно-душевних та соціальних сил.

З метою пропаганди позитивного іміджу сім`ї та її соціальної підтримки, формування культури сімейних стосунків, підвищення відповідальності батьків за виховання дітей проводилися різноманітні конкурси, зустрічі, «круглі столи», лекції, бесіди щодо популяризації сімейного способу життя, формування національних сімейних цінностей з питань здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров`я. Питання щодо збереження життя та здоров'я учнів, пропаганди здорового способу життя, відповідальності батьків за виховання дітей, попередження насильства у родині, організація режиму дня школярів систематично розглядалися на нарадах при директорові, на засіданнях ШМК класних керівників, на засіданнях педагогічної ради, на загальношкільних та класних батьківських зборах.

У закладі створено систему виховання здорового способу життя. Щороку у вересні та квітні проводяться загальношкільні «Дні здоров’я».

Важливою складовою системи виховної роботи є розвиток учнівського самоврядування.

Шкільне молодіжне обꞌєднання «ЮНІКС», яка включає дитячі об’єднання (1-11-х класів), працює багато років.

За ініціативи організації учнівського самоврядування «ЮНІКС», при підтримці адміністрації закладу були проведені заходи:

- Вироби Президента закладу;

- День толерантності «Кольоровий тиждень толерантності». «Квітка доброти».

- Виготовлення сувенірів, листівок, оберегів та подарунків для воїнів АТО (протягом року);

-          День самоврядування з нагоди Дня вчителя, під час якого учні проявили кмітливість, винахідливість, впевненість в правильному виборі своєї майбутньої професії;

-          Виставка новорічних сувенірів;

-          Святкова скринька до Дня Святого Валентина;

-          Оформлення тематичних фотозон.

Упродовж 2020/2021 навчального року у закладі проводилось багато конкурсів, змагань, вікторин, диспутів, вистав, виступів на загальношкільних тематичних нарадах, де брали участь лідери шкільного парламенту.

В учнів закладу помітно підвищилася активність, самостійність, але результативність роботи в органах учнівського самоврядування ще недостатньо висока.

У 2020/2021 навчальному році педагогу-організатору необхідно продовжити роз’яснювальну роботу з активізації учнівського самоврядування «ЮНІКС» в навчальному закладі, разом з лідерами «ЮНІКС» спланувати заходи щодо організації цікавого та змістовного дозвілля школярів.

 

Фізкультурно-оздоровча і спортивно-масова робота

Одним із пріоритетних напрямків роботи навчального закладу є створення умов для збереження фізичного здоров'я учнів, залучення їх до систематичних занять фізичною культурою та спортом.

Щорічно за підсумками медичного огляду, що проводився у навчальному закладіна початку поточного навчального року, здійснювався розподіл учнів на медичні групи.

Упродовж навчального року учні закладу брали участь у змаганнях різного рівня:

Звязку з карантиними обмежаннями приняли в таких видах: 

-Cпартакiада  школярiв  Дальницькоi ОТГ  з мiнi футболу  -VI – мiсцe хлопцi, IV – мicцe дiвчата;

- Cпортивнi змагання «Козацький гарт» в Дальницькiй ОТГ- I –мicцe;

-Фізкультурно –оздоровчий захід «рух –це здорово»

-День здоровя

Марафон-тримай планку, скажи собі: «Я зможу»

Провели до дня 8 березня святково розважальна шоу програма  «нумо,дівчата»

- Марафон «Визволення» до дня визволення с. Барабой від німецько-фашистских загарбників;

Контроль за станом викладання фізичної культури здійснюється щорічно відповідно до плану роботи навчального закладу на поточний навчальний рік.

     Традицiйно  на початку вeрecня проводилось вiдкриття Олiмпiйського  тижня з мeтою пропоганди здорового способу життя, розпочався тиждeнь загальношкiльною лiнiйкою, на якiй було оголошeно план  заходiв.

Також в жовтнi провeли дeнь козацтва, шкiльна джура. 12.11.20 проведено захiд з пiонeрболу сeрeд учнiв 5-а-5-б, 6-7 класiв. 10 грудня провeли челендж до Дня всeсвiтнього  футболу.

В лютому проведено дружнiй турнiр мiж громадами до Дня вивeдeння військ  з Афганicтану, дe взяли учась 4 громади,  Дальницька ОТГ посiла 2 мiсцe. Важливим напрямком у органiзацii навчально-спортивної роботи є заняття у спортивних гуртках, в  навчальному закладi працюють спортивнi гуртки з волeйболу та Джури,турисько краєзнавчий.

Організація роботи з предмета «Захист Вітчизни» та військово–патріотичного виховання

Викладання предметаЗахист Вітчизни та військово-патріотичне виховання у навчальному закладіу 2020/2021 навчальному році були організовані   відповідно до ст. 9 Закону України «Про  військовий обов’язок і військову службу», Постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2000 № 1770 «Про затвердження положень про допризовну підготовку і підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей», наказу Міністерства освіти і науки України від 27.12.2000 № 625 «Про оголошення постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2000 року № 1770»,  наказів Міністерства освіти і науки України від 27.10.2014 № 1232 «Про затвердження плану заходів щодо посилення національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді», від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах», від 16.07.2015 № 768 «Про національно-патріотичне виховання в системі освіти»,  листів Міністерства освіти і науки України  від 19.08.2014 № 1/9-419  «Щодо проведення уроків та виховних заходів з питань протимінної безпеки населення та дітей у загальноосвітніх навчальних закладах», від 13.08.2014 № 1/9-412 «Про проведення Уроків мужності», від 09.08.2017    1/9-436 «Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів  у загальноосвітніх навчальних закладах у 2020/2021 навчальному році», відповідно до Типових навчальних планів для загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 27.08.2010 № 834, зі змінами, що внесені наказом Міністерства освіти і науки України від 29.05.2014 № 657.

Предмет Захист Вітчизни у 2020/2021 навчальному році викладався у 10 та 11 класах за навчальною програмою ―Захист Вітчизни (авт. Мелецький В.М., Бахтін А.М., Добровольський В.В. та інші, видавництво «Ранок» - 2010, Харків), в обсязі 2 години на тиждень (0,5 години – за рахунок варіативної складової).

З учнями 11-х класів з 27.05.21 по 29.05.21 були проведені навчально-польові заняття:

-стройова підготовка

-вогнева підготовка

-до медична допомога.

У навчальному закладі були розроблені та реалізовані плани заходів до відзначення річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні:

-          конкурс малюнків на асфальті;

-          зустрічі з  волонтерами, учасниками АТО;

-          майстер-класи за участю дітей та батьків з виготовлення сувенірів для бійців Української армії.

Також учні брали участь в урочистому покладанні квітів до  пам’ятника  Воїну-визволителю, в шкільній бібліотеці були організовані виставки літератури, проводилися акції відповідної спрямованості, тематичні екскурсії до історичного музею, тематичні виставки тощо.

Робота з профілактики правопору-шень та інших негативних проявів в учнівському середовищі

Профілактична робота з попередження правопорушень, злочинності, безпритульності та бездоглядності проводиться відповідно до річного плану роботи навчального закладу.

Основна мета роботи школи в цьому напрямку – координація зусиль педагогічного колективу запобіганню правопорушень, надання допомоги вчителям, класним керівникам, батькам; охорона прав дитини.

Індивідуальна робота з учнями та їх батьками проводиться систематично (класні години, батьківські збори) з метою профілактики правопорушень та виконання Закону України «Про загальну середню освіту».

У закладі організовано роботу з ранньої профілактики правовопорушень серед учнів: робота в мікрорайоні школи (рейд «Урок»).

Упродовж 2020/2021 навчального року постійно здійснювався контроль за відвідуванням учнями уроків, в журналі відвідування учнями занять кожний навчальний день чергові відмічали відсутніх на уроках, класний керівник дізнавався причину відсутності, на батьківських зборах проводилася роз’яснювальна робота щодо недопустимості пропусків занять без поважної причини.

Упродовж року представниками Управління патрульної поліції в Одеській області проведено профілактичні бесіди з учнями 1-11 класів.  В рамках Всесвітнього тижня права організовано декілька онлайн зустрічей з представником Овідіопольського бюро правової допомоги М.Р. Варшанідзе

У бібліотеці школи в наявності література правової та правоосвітницької тематики.

 Питання з профілактики правопорушень, бездоглядності, шкідливих звичок, попередження проявів жорстокості і насильства серед учнів постійно було на контролі в адміністрації закладу. За кожним конкретним випадком скоєння учнями антиправних дій в освітньому закладі та за йогомежами проводилась бесіда з подальшою коригуючою превентивною роботою.

   Завдяки систематичній та злагодженій роботі педагогічного колективу, адміністрації закладу, соціальних служб на кінець 2020/2021 навчального року жоден учень закладу не перебував на  внутрішньошкільному обліку, на обліку в ССД та СЮП ВП ГУНП, але у групі ризику перебувало 10 учнів закладу.

Із метою попередження, подолання та запобігання асоціальної поведінки дітей протягом 2020-2021 навчального року вчителі школи підвищили педагогічну (соціально-психологічну) майстерність шляхом самоосвіти: пройшли онлайн-курси на платформах «EdEra» та «Prometheus» та отримали сертифікати: «Недискримінаційний підхід у навчанні», який спрямований на протидію дискримінації в освітньому середовищі; «Права людини в освітньому просторі»«Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти».

   Проте, незважаючи на проведені заходи, робота педагогів із профілактики правопорушень, бездоглядності, торгівлі людьми, шкідливих звичок, попередження проявів жорстокостіі насильства серед учнів потребує вдосконалення.

 

Безпека життєдіяль-ності та запобігання усім видам дитячого травматизму

Робота навчального закладу із запобігання дитячому травматизму упродовж 2020/2021 навчального року здійснювалась відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру», наказів Міністерства освіти і науки України від 31.08.2001 № 616 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах» (зі змінами), в редакції, затвердженій наказом Міністерства освіти і науки України від 07.10.2013 №1365 «Про внесення змін до Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах», від 01.08.2001 №563 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти» (зі змінами), від 18.04.2006 №304 «Про затвердження Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України» (зі змінами), листів Міністерства освіти і науки України від 26.05.2014 №1/9-266 «Про використання Методичних матеріалів «Вимоги безпеки під час канікул», від 16.06.2014 №1/9-319 «Про використання Методичних матеріалів щодо організація навчання і перевірки знань, проведення інструктажів з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності в загальноосвітніх навчальних закладах».

З метою забезпечення реалізації державної політики щодо збереження життя та здоров‘я дітей по навчальному закладу було видано накази з питань запобігання усім видам дитячого травматизму, а саме: «Про посилення профілактичної роботи щодо запобігання нещасним випадкам з учнями у 2020/2021 навчальному році», «Про роботу з профілактики дорожньо-транспортного травматизму у 2020/2021 навчальному році», «Про посилення заходів з безпеки життєдіяльності під час навчально-виховного процесу та призначення чергування у 2020/2021 навчальному році», «Про запобігання всім видам дитячого травматизму під час проведення Новорічних, Різдвяних свят і зимових шкільних канікул 2020/2021 навчального року», «Про  стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробнчої санітарії під час навчально-виховного процесу в І семестрі 2020/2021 навчального року», «Про підсумки профілактичної роботи з питань запобігання всім видам дитячого травматизму у 2020 році та про завдання на 2021 рік», «Про запобігання всім видам дитячого травматизму серед учнів та вихованців школи під час навчальних екскурсій, державної підсумкової атестації, навчальної практики та канікул у літній період 2021 року», «Про підсумки профілактичної роботи щодо запобігання нещасним випадкам з учнями закладу упродовж 2020/2021 навчального року»

У 2020/2021 навчальному році питання збереження життя і здоров’я учнів та запобігання випадкам дитячого травматизму розглядалося на засіданнях педагогічної ради, ради закладу, інструктивно-методичних нарадах при директорові, засіданнях шкільних методичних об’єднань класних керівників, батьківських зборах тощо.

У навчальному закладі наявна система профілактичної роботи з цих питань, яка  включає в себе комплекси занять за розділами, які учні вивчають на уроках з «Основ здоров'я» та на годинах спілкування. Упродовж навчального року проводились Дні безпеки, лекції, турніри та інші заходи з питань запобігання різних видів дитячого травматизму згідно з планами виховної роботи. В класних кімнатах оформлені стенди з попередження дитячого травматизму, план евакуації на випадок пожежі або інших стихійних лих. Стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час освітнього процесу в закладі у 2020/2021 навчальному році перебував під щоденним контролем адміністрації.

У класних журналах 1-11-х класів згідно методичних рекомендацій були відведені окремі сторінки для бесід із правил дорожнього руху, правил протипожежної безпеки, з профілактики отруєння, правил безпеки при користуванні газом, правил безпеки з користування електроприладами, правил безпеки з вибуховонебезпечними предметами, правил безпеки на воді та інші виховні заходи з попередження усіх видів дитячого травматизму.

Учителями проводилися інструктажі з безпеки життєдіяльності, що зафіксовано в окремих журналах  на уроках фізичної культури, трудового навчання, фізики, хімії, інформатики, біології, під час прогулянок, екскурсій; бесіди з попередження усіх видів дитячого травматизму перед виходом на осінні, зимові та літні канікули, бесіди були записані в щоденники.

      У 2020/2021 навчальному році педагогічному колективу необхідно продовжити систематичну роз’яснювальну роботу з питань попередження дитячого травматизму та контроль за поведінкою учнів на перервах і під час екскурсій.

 

Охорона здоров’я

Медичне обслуговування учнів у навчальному закладі здійснювалося медичним працівником Небогою А.В. Учні школи  проходили медичні огляди на базі ФАП у відповідних приміщеннях, забезпечених необхідними матеріалами.

За результатами медичних оглядів вносилисяя відповідні записи до медичних карток учнів та за необхідністю вносилися зміни до листків здоров‘я та наказу про розподіл учнів на групи для занять фізичною культурою.

У закладі здійснювався контроль за дотриманням правил особистої гігієни дітьми і персоналом в роздатковій закладу, за якістю продуктів харчування, наявністю супроводжувальних документів на них, якістю приготування страв, організацією питного режиму водою гарантованої якості.

     Адміністрація та працівники закладу забезпечували безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я, формують гігієнічні вміння та навички здорового способу життя учнів.

     У закладі освіти проводилася організаційна та практична робота щодо виконання вимог санітарного законодавства:

-          дотримувалася нормативна наповнюваність груп та класів;

-          проведено маркування та розподіл існуючих меблів згідно росту дітей; використовувалися кольорові вертикальні лінійки для визначення учням необхідного розміру меблів згідно вимог р.8 ДСанПіН 5.5.2.008-01, «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»; відстань від дошки до перших парт – 2,6 м, між рядами двомісних столів – 0,7 м, від зовнішньої і внутрішньої стіни до столів – 0,5м;

-          забезпечено освітленість приміщень відповідно до гігієнічних нормативів: природне – падає на робочі місця ліворуч, штучне - забезпечувалося за допомогою ламп, які розміщені в 2 ряди паралельно до лінії вікон;

-          відстані від стін та між рядами парт та столів відповідають ДСанПіН 5.5.2.008-01;

-          обов’язковим було дотримання повітряно-теплового режиму;

-           металопластикові вікна сприяють підтриманню відповідного температурного режиму ;

-          не допускалося перебування у класах хворих дітей;

-          забезпечуєвалося дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни;

-          проводилося щоденне вологе прибирання приміщень із використанням миючих та дезінфекційних засобів;

-          приміщення та території використовувалися тільки за призначенням;

-          організовано роботу щодо профілактики різних видів захворювань, профілактичних оглядів на коросту та гельмінтози.

Адміністрація закладу забезпечувала здійснення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів, відповідно до положень спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 20.07.2009 № 518/674, «Про забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах».

Основними формами медико-педагогічного контролю в закладі є:

 - медико-педагогічні спостереження під час уроків з фізичноговиховання, динамічної перерви, змагань та інших форм фізичного виховання;

 - диспансерний облік учнів, які за станом здоров'я займаються в
підготовчій та спеціальній групах;

 - оцінка санітарно-гігієнічного стану місць проведення уроків та інших форм фізичного виховання;

 - медико-педагогічні консультації з питань фізичного виховання;

 - медичний супровід змагань, туристичних походів тощо;

 - профілактика шкільного, в тому числі спортивного, травматизму;

 - санітарно-просвітницька робота.

За результатами медико-педагогічного спостереження у разі необхідності проводилася корекція планування процесу фізичного виховання та дозування фізичних навантажень учнів.

Упродовж кількох років навчальний заклад входить до районної мережі Шкіл сприяння здоров'ю.

Цивільний захист та охорона праці

Головні завдання підготовки у сфері цивільного захисту закладу у 2020/2021 навчальному році в основному виконані. У навчальному  закладі булизатверджені плани основних заходів підготовки цивільного захисту на 2020/2021 роки, уточнені Плани дій структурних підрозділів у режимах повсякденної діяльності, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації, надзвичайного стану. Основні зусилля у розв‘язанні питань ЦЗ спрямовувалися на організацію навчання учнів (вихованців) та постійного складу навчальних закладів згідно з чинними програмами ЦЗ, навчання їх правилам поведінки та основним способам захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, прийомам надання першої допомоги тощо. Підготовка з цивільного захисту учнів закладу проводилася під час вивчення курсівОснови здоров‘я у 1-9-х класах; предмета Захист Вітчизни (відповідно до розділів ―Основи цивільного захисту у 10-11-х класах.

Перевірка і закріплення учнями та педагогічним колективом навчального закладу теоретичних знань з ЦЗ, практичних навичок під час дій у екстремальних умовах здійснювалася під час проведення у школі Дня цивільного захисту.

Охоплення учнів гарячим харчуванням

Важливим напрямком діяльності з охорони здоров'я дітей була робота з організації гарячого харчування.

У школі було організовано повноцінне та якісне харчування учнів:

 -  для учнів 1 – 4-х класів 

- для учнів пільгового контингенту, у тому числі учнів 5-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», та дітей загиблих учасників антитерористичної операції:

До початку 2020/2021 навчального року, як і в попередні роки, були видані накази по школі про організацію харчування дітей. Даними наказами було призначено відповідальних за організацію харчування, розподілено обов’язки, затверджено списки дітей на безкоштовне харчування, затверджено режими і графіки харчування дітей у їдальнях. Крім того було організовано чергування педагогічних працівників.

Шкільний харчоблок має достатній рівень матеріально – технічного забезпечення, забезпечено проточною холодною та гарячою водою. Продукти харчування та продовольча сировина надходили із супровідними документами, які свідчать про їхні походження та якість (накладні, сертифікати відповідності). У їдальні наявні затверджені графіки постачання продовольчої сировини на харчоблок.

Працівники харчоблоків обізнані з санітарними правилами, умовами, термінами зберігання і реалізації продуктів, забезпечені спецодягом та предметами особистої гігієни. Про це свідчить відповідна документація (медичні книжки, ознайомлення під особистий підпис з інструкціями).

Відповідно до діючих вимог заповнювався журнал бракеражу сирої та готової продукції. У журналі сирої продукції вказувався кінцевий термін. Добові проби лишаються щоденно. Питний режим в школі виконувався за рахунок споживання кип’яченої води.

У щоденному меню, затвердженому директором, відображено страви для харчування школярів 1-4-х класів, пільговий контингент 5-11 класів.

У школі для організації харчування дітей були створені всі необхідні умови: працювала шкільна їдальня, забезпечено санітарно-гігієнічний режим, у наявності графік харчування учнів. Технологічне обладнання харчоблоку пребуває в робочому стані. Спільними зусиллями дотримуються вимоги Порядку організації харчування дітей, затвердженого МОіН України від 01.06.05 р. №329.

З учнями та їхніми батьками постійно проводилася роз'яснювальна робота з питань необхідності гарячого харчування у період перебування дітей у школі, що покращило стан здоров‘я учнів та сприяло запобіганню захворювань у дітей органів шлунково-кишкового тракту.

 

Робота щодо організації оздоровлення учнів

На виконання законів України «Про освіту», «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (зі змінами), наказу Міністерства освіти і науки України від 07.02.2014 № 121 «Про забезпечення права дітей на оздоровлення та відпочинок в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, підпорядкованих органам управління освітою», з метою належної підготовки проведення літньої оздоровчої кампанії навчальним закладом упродовж 2020/2021 навчального року проведена робота щодо організації літнього відпочинку і оздоровлення дітей, вжито відповідних заходів щодо створення умов для повноцінного організованого відпочинку та зайнятості дітей.

У закладі було складено план роботи на відпочинковий період.

Виконання законодавства України з питань соціального захисту дітей пільгових категорій

Концепція про права людини, яка набула чинності в Україні, дитиною вважає кожну людську істоту до досягнення нею 18-річного віку (т.1). В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини, особливо дітям пільгових категорій.

У закладі систематизовано роботу з соціального захисту неповнолітніх. Протягом навчального року вчителями  двічі було проведено обстеження житлово–побутових та матеріальних умов життя дітей із пільгових категорій у вересні  та січні, складено акти обстеження.

Усі діти з малозабезпечених родин були забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням .

До свята Нового року  діти пільгових категорій відвідали різноманітні  концерти та отримали новорічні подарунки.

Співпраця з батьками

З кожним роком в країні посилюється вплив батьківської громадськості на діяльність загальноосвітніх навчальних закладів. Батьки стають активними учасниками навчально-виховного процесу. Вони допомагають педагогам та учням у реалізації соціально значущих проектів та програм.

На даний час особливого значення набула підтримка широкого кола громадськості при вирішенні таких питань:

- оптимальне формування мережі навчальних закладів;

- зміцнення матеріально-технічної бази;

- забезпечення соціального захисту учасників навчально-виховного процесу;

- формування здорового способу життя;

- реалізація освітніх програм тощо.

Роботу з батьками було спрямовано на створення єдиного колективу вчителів, батьків, учнів.

В навчальному закладі успішно працював батьківський комітет, до складу якого входили представники класних батьківських комітетів. 4 рази на рік напередодні класних батьківських зборів батьківський актив обговорював важливі для всіх учасників навчально-виховного процесу питання, а саме:

- організація навчального року, проведення ДПА, ЗНО;

заходи щодо попередження дитячого травматизму;

- виховання свідомого ставлення до свого здоров’я;

- організація правової та правоосвітньої роботи в закладі;

- вплив сім’ї на середовище дитини;

- літнє оздоровлення дітей;

- проведення ремонтних робіт у закладі протягом року та в літній період тощо.

Нагальні питання виносилися на порядок денний загальношкільних та класних батьківських зборів.

Співпраці з батьками в закладі приділялася велика увага, вчителі-предметники, класні керівники, адміністрація систематично спілкувалися з батьками учнів, організовували спільні заходи, свята.

Роль шкільної бібліотеки в організації освітнього процесу

   У 2020/2021 навчальному році роботу шкільної бібліотеки було організовано відповідно до нормативно-правових документів: Конституції України, Закон України «Про бібліотеку і бібліотечну справу», Закону України «Про загальну середню освіту», Положення «Про шкільну бібліотеку», плану роботи бібліотеки.

        Робота бібліотеки ведеться згідно річного плану. Вона спрямована на національно–патріотичне, громадське, трудове, естетичне виховання виховання культури читання, поповнення і збереження книжкових фондів.

        У 2020/2021 навчальному році у фонд школи отримано 574 підручника для 2,5,6.10,11 класів. У бібліотеці налічується 4435 екземплярів підручників.  Усі учні закладу були забезпечені навчальними посібниками. Художньої літератури є 4992 екземпляри. Для роботи вчителів отримано 105 екземплярів методичної літератури. 

Були проведені цікаві та змістовні заходи: бесіди з учнями 2-9-х класів щодо правил користування бібліотекою, бібліотечні уроки про збереження книги, структуру та історію створення книги. Діти молодших класів знайомилися з принципом розташування книг, вчились самостійно їх вибирати.

       Також були проведені для учнів традиційний захід «Партизани Одещини» - до дня партизанської слави, для тих,хто любить музику -  «Малюємо музику» - до дня музики, Зустріч у класі «До дня здорового харчування», Свято осінньої поезії ( за творами Ліни Костенко), «Сам вдома» (безпека дітей), «Чудо – квітка України» - до дня народження Катерини Білокур», «Поки б’ються серця, звучить і голос Шевченка», «За нас ніхто планету не врятує» - до дня дикої природи.; проведена екскурсія «Мандруємо бібліотечним містечком»,  гра «Розумники і розумниці», «Кіт мурличе – гостей кличе» - до дня кота; вікторини: «Подорож книжковими лабіринтами» - до дня шкільних бібліотек, «Степ і воля – козацька доля», «Книга – храм мудрості». Дітям молодших класів корисно читати вголос. Учням 1,2 класів вголос читались оповідання В.Сухомлинського та українські народні казки.

Організовано16 виставок: «Закон є – значить є надія», «Україна має талант», «Збережемо Чорне море», «Герої Крут», «Не вмирає наша слава, не вмирає наша честь» тощо, виставки малюнків : «Ці чудові тварини», «Осінній вернісаж», «Зима прийшла». У бібліотеці щомісячно оновлюється стенд «Дати, імена, події».

Таким чином, діяльність шкільної бібліотеки минулого навчального року була спрямована на формування системи бібліотечно– бібліографічних знань, формування мовної культури школярів, громадянської грамотності, на виховання гармонійної, морально досконалої особистості, свідомої до свого громадського обов’язку, відкритої до інтелектуального і творчого розвитку, на пошук нових форм роботи, здатних посилити роль книги у навчально – виховному процесі.

           Протягом навчального року бібліотека розширювала бібліо – інформаційні послуги на основі вдосконалення нових форм і методів роботи, уведення в роботу новітніх технологій (комп’ютерних презентацій, інтелектуальних турнірів тощо)

Психологіч-ний супровід освітнього процесу

Психологічна служба загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Барабой здійснювала свою роботу відповідно Закону України  «Про освіту»; «Конвенції ООН про права дитини»; «Етичного кодексу психолога»,»Декларації прав людини»;  Положення про психологічну службу у системі освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 22.05.20189 року № 509;   наказу МОНУ від 19.10.2001 № 691 «Про затвердження Положення про психологічний кабінет ДНЗ, ЗНЗ та інших закладів»; наказу МОНУ від 08.08.2017 № 1127 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо розвитку психологічної служби системи освіти країни на період до 2020 року»; листа МОНУ  від 17.09.2015 року № 1/9-442 «Про оптимізацію діяльності працівників психологічної служби»; наказу Міністерства освіти і науки України від 22.05.2018 №509 «Про затвердження Положення про психологічну службу у системі освіти України»; наказу Міністерства освіти і науки України від 20.08.2018 №923 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо адаптаційного періоду учнів перших класів Нової української школи»; листа Міністерства освіти і науки України від 27.06.2019 № 1/9-414 «Інформаційні матеріали щодо створення безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок у 2019/2020 н. р.»;  листа МОН від 24.07.2019 № 1/9-477 «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України»; листа Міністерства освіти і науки України від 18.07.2019 № 1/9-462 «Про пріоритетні напрями роботи психологічної служби у системі освіти на 2019/2020 н.р.».

      Провідними напрямками роботи практичного психолога булиздійснення психологічного супровіду учнів з низьким рівнем компетенції, проведення попереджувально-профілактичної роботи, дослідження, просвітницької роботи серед дітей та батьків, пропаганди здорового способу життя, підвищення загального рівня культури здоров'я всіх членів колективу освітнього закладу (педагогів, учнів, батьків), надання допомоги дітям молодшого шкільного віку у вирішенні проблем, пов'язаних з інтелектуальною, особистісною, соціально-психологічною готовністю до шкільного навчання,консультативна робот з усіма учасниками освітнього процесу,корекційно-розвиваюча робота,психодіагностична робота.

Найбільш пріоритетними у своїй діяльності було визначено наступні напрямки:

·         визначення рівня розвитку учнів 1-го класу та психологічний супровід процесу адаптації першокласників до шкільного навчання;

·         психологічний супровід учнів 9-го класу  в період шкільних іспитів та 11-го класу в період ЗНО;

·       допомога у вирішенні проблем шкільної дисципліни та запобігання конфліктам в учнівських колективах;

·       формування у дітей поняття гендерної рівності як основи міжособистісної взаємодії;

  • психологічне забезпечення професійної діяльності педагога та адміністрації;

·       психологічний супровід дітей з ООП:

- створення сприятливих умов для взаємодії дитини з соціальним середовищем;

- відстеження соціально-психологічного клімату в колективі та статусу дитини в групі, класі.

- психологічне консультування батьків  дитини з особливими освітніми потребами;

- надання психопрофілактичної допомоги дитині;

- формування толерантного ставлення учасників НВП до дітей з особливими потребами;

- інформаційно-пояснювальна робота з педагогами і батьками.

Корекційна робота з учнями, які мають проблеми у навчанні такі, як відставання у розвитку когнітивних функцій, мінімальні мозкові дисфункції, порушення мотивації навчання, порушенням просторової орієнтації, інфантилізмом, порушенням уваги з гіперактивністю, порушенням пам'яті - проводилася диференційовано. Заняття проводились з учнями з ООП 1- 6 класів (4 учня ).

Диференційована допомога таким учням містила в собі:                                                                 - використання ігрових способів організації виконання завдань з метою підвищення мотивації навчання і пізнавальної активності учнів, використовувалися кінезіологічні вправи «Ліхтарики зірочки», «Кільця», «Кулак-ребро-долоня», «Лезгинка», «Змійка», «Вухо-ніс», «Велосипед», «Поплескали -погладили», «Дзеркальне малювання».

- озброєння учнів інструментарієм проведення самокорекції: «Вправи на дихання»

- навчання учнів загально- навчальним вмінням і навичкам;

- максимальне використовування збережених психічних функцій дитини;                          -  використовування вправ, націлених на розвиток уваги, пам'яті, уяви, мислення: «Знайди пару», «Анаграма», «Плутанина», «Що? Де?», «Графічний диктант», «Клавіатура», «Штриховка», «Фотографія на пам’ять», «Розкажи історію».

      В учнів з'явилось бажання вчитися, вони зрозуміли, що будь-яку роботу важливо робити з зацікавленістю і вони навчилися чітко виконувати вимоги, що перед ними ставилися.

Особлива увага приділялася діагностиці та моніторингу розвитку пізнавальних процесів учнів початкової школи. Рівень розвитку пізнавальних процесів діагностувався в кожному класі початкового ступеня. Це дозволило робити поступовий аналіз розвитку кожної дитини протягом всього терміну здобування освіти та надавати рекомендації вчителям щодо вибору адекватних методів та методик навчання.

На початку 2020/2021 навчального року була проведена робота щодо моніторингу рівня здібностей та навченості учнів, їх навчальних можливостей. За результатами моніторингу були надані рекомендації всім учасникам НВП.

Практичний психолог Голіченко О.В. сприяла створенню умов, які зменшили б вірогідність виникнення у дітей «групи ризику» відхилень у розвитку. Психологічний супровід учнів даної категорії здійснювала через такі види діяльності:

·         робила самозапит або отримувала соціальне замовлення від педагогів і батьків на роботу з конкретними проблемними учнями;

·         проводила процесуальну діагностику;

·         проводила профілактику дезадаптованої поведінки;

-  надала рекомендації всім учасникам НВП. Протягом навчального року

проводила попереджувально-профілактичну роботу:

·         з учнями через проведення виховних заходів «Профілактика шкідливих звичок ( вживання наркотичних речовин, напоїв що містят алкоголь, тютюнопаління)», «Булінг», «Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти», «Домашнє насильство», «Суїцидальна поведінка дітей», «Статеве виховання, дружба, кохання, рання вагітність»;

·         з батьками через проведення батьківського лекторію превентивного напрямку «Взаємовідносини в системі «батьки-діти».

В період організації  профільного самовизначення учнів 9-го класуздійснювала дослідження. Згідно з отриманими результатами були надані рекомендації.

Найбільшу увагу приділяла забезпеченню учням психологічної підтримкиі захисту у важких ситуаціях. Аналізувала конфліктні ситуації і надавала рекомендації по їх розв'язанню.

Педагогічну компетентність формувала через:

·         проведення психолого-педагогічних консиліумів: «Адаптація учнів 1 та 5 класів»;

·         проведення сеансів відеорелаксації «Емоційне розвантаження педагогів», релакс-вправа «Годинник з зозулею»;

·         проведення індивідуальних консультацій з педагогами: «Професійне вигорання, як запобігти»;

·         групові вправи з елементами психологічного тренінгу шляхом використання рольових ігор, гра «Пустеля», вправи на створення позитивної робочої атмосфери «Приємні слова», «Коло успіху», «Зіпсований телефон», «Кошик для сміття», «Чаша сподівань», «Бажаю тобі», «Ланцюжок довіри», «Тух-тібі-дух»

З метою збереження та зміцнення психічного здоров'я всіх суб'єктів освітнього процесупроводила психологічну просвітучерез:

проведення психолого-педагогічних консиліумів та проведення індивідуальних консультацій «Формування психологічної готовності дошкільників до навчання в школі», «Вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитини», «Адаптація дитини до нового колективу»;

Психологічну просвіту батьків здійснювала через:

·         проведення батьківського лекторію: «Психологія дитини»;

  • проведення індивідуальних та групових  консультацій  (тематичні індивідуальні консультування «Про причини труднощів адаптації і шляхи взаємодії в їх подоланні», та групове консультування «Як допомогти дитині в підготовці уроків»)

Психологічну просвіту серед учнів здійснювала через:

·         проведення учнівського лекторію: «Стратегія вибору професії», «Вдало обрана професія-щаслива доля», «Здоров’я-скарб безцінний», «Засоби спілкування», «Впевненість-запорука успіху», «Твій зовнішній вигляд», «Конфлікти», «Вчимося спілкуватися».

·         проведення індивідуальних консультацій;

У вересні-жовтні 2020 року вивчались адаптаційні процеси учнів 1-го класу:

·         процес формування шкільної мотивації

·         процес міжособистісної взаємоадаптації між класним колективом, окремими його членами і учителем; 

·         процес адаптації актуалізованих міжособистістних контактів учнів класу;

·         внутрішні процеси само пристосування учнів:

·         особливості розвитку емоційно-вольової, поведінкової сфер (Проективний тест особистісних відносин, соціальних емоцій, і ціннісних орієнтацій «Будиночки»,  розроблений О.А. Ореховою. Визначення рівня шкільної мотивації та адаптації – анкета Н.Г. Лусканової, Проективний малюнок «Що мені подобається в школі»    ; Визначення особливостей емоційної сфери учня  проективна методика «Школа звірів»)

Загальна кількість респондентів  склала 30 чоловік.

З них: 12  хлопчиків,  18 дівчат. У результаті дослідження виявлено: 9 учнів високого рівня адаптації,13 учнів  середнього рівня 8 учнів низького рівня адаптації.

   Результати роботи були доведені до відома адміністрації школи та розроблені рекомендації для подальшої роботи.

У жовтні-листопаді 2020 року було проведено обстеження учнів 5-х класів щодо адаптації до умов навчання в середній школі. Результати було оприлюднено на психолого-педагогічному консиліумі. 3 метою відстеження адаптаційного періоду в 5 класі була використана діагностична програма для вивчення проходження процесу адаптації учнів 5-х класів.(Проективні методика «Неіснуюча  тварина», Проективна методика «Дерево» , Діагностика особистістної тривожності  - Шкала особистісної тривожності А. М. Прихожан, Соціометрія. Діагностика структури взаємовідносин в учнівському колективі, виявлення «зірок» та «знехтуваних», побудова соціоматриці, визначення коефіцієнту взаємності, Діагностика шкільної адаптації школярів – Анкета І.В.Крук «Школа»  Загальна кількість респондентів  склала  31 учня.                                                           

 З них: 22 хлопчиків, 9 дівчат. Дезадаптованих учнів не виявлено. Високий рівень адаптованості мали 12 учнів з лідерським соціометричним статусом. Середній рівень адаптації мали 15 учнів. Низький рівень адаптації,  пов’язаний з особистісними особливостями саморегуляції поведінки,  високою тривожністю в усіх сферах життя, зниженим рівнем сформованості пізнавальних процесів, особливостями сімейного виховання, мали 4 учні.

         Серед учнів 6-10-х класів була проведена методика Г. Айзенка
«Самооцінка психічних станів особистості» з метою визначення рівня
агресивності та діагностика шкільної тривожності за методикою Філіпса.

На методичній нараді вчителі закладу були ознайомлені з результатами діагностики, їм надані рекомендації по індивідуальній роботі з учнями, які мають високий рівень агресії.

У березні 2021 року було обстежено рівень готовності учнів 4-го класу до переходу до закладу середньої освіти. З метою визначення готовності учнів четвертого класу була проведена психодіагностична робота по визначенню:

- мотивації до навчання;

-  соціометричного статусу учнів;

- рівнів  розвитку   пізнавальних   процесів,   пам'яті   (зорової,   короткочасної),  механічного та зорового запам'ятовування, вербального та невербального мислення й уваги, швидкості проходження розумових здібностей.

Аналіз результатів показав: 63 % учнів четвертого класу на високому рівні готові до навчання в закладі, 35% на середньому рівні та 2%  недостатньо готові до навчання. У результаті проведеної роботи, вивчивши і проаналізувавши готовність учнів четвертого класу до навчання в закладі, соціометричний статус у класі, рівні розвитку пізнавальних процесів, можна зробити такі висновки:

- лише два учні четвертого класу  недостатньо готові до навчання у 5 класі;

- високий соціометричний статус мають 76% четверокласників, низький  - 24%.

 - найкраще в учнів розвинуті такі пізнавальні процеси, як мислення, пам'ять, увага.

Була продовжена робота щодо виявлення інтересів та схильностей учнів з метою вибору профілю навчання та профорієнтації в 8-11-х класах («Тест Дж. Голланда на визначення професійної спрямованості особистості»,  «Багатоступінчастий опитувальник професійних інтересів»). Також ці результати було порівняно з такими ж для учнів 9-х класів попередніх випусків. За результатами помітно  поступове, з року в рік,  зниження ваги реалістичних та інтелектуальних професій в виборах учнів, ріст ваги конвенційних (допоміжних) професій. Проте професії художньо-артистичного та підприємницького спрямування мали постійно високий рейтинг.

Надано 163 консультації всім учасникам ОП.

Продовжувалась робота з учнями, які потребують поглибленої уваги психолога, а саме: з учнями пільгових категорій, з ускладненою поведінкою, з особливостями розвитку, з обдарованими. За результатами діагностики та за потребою для таких учнів складено програми роботи та проводились корекційно-розвивальні заняття, бесіди, консультації.

Практичний психолог Голіченко О.В. регулярно проводила консультації для учнів, батьків та вчителів. Найбільш важливими для учнів були теми вибору професії, налагодження стосунків з друзями, батьками та вчителями, подолання особистісних проблем. Найбільш важливими для батьків були теми стосунків з дітьми в сім’ї, особливості розумового та психофізичного розвитку, спілкування з однолітками. Найбільш важливими темами для вчителів були особливості розвитку та спілкування  з важкими учнями, створення розвивального середовища на уроці, психологічний клімат в класі.

 

Робота з проведення зовнішнього незалежного оцінювання

Упродовж начального року проводилася робота по інформуванню випускників про організаційні засади та особливості проведення ЗНО у 2021 році. Систематично на сайті закладу розміщувалась оперативна інформація для майбутніх абітурієнтів та їх батьків. Оформлений куточок з питань організації та проведення ЗНО. З метою детального ознайомлення випускників та їх батьків з особливостями ЗНО були проведені батьківські збори, тематичні уроки інформатики з метою ознайомлення випускників з інформаційними ресурсами офіційного сайту ОРЦОЯО. 8 вчителів школи працювали старшими інструкторами та інструкторами.

 

Наступність

у навчанні

 

 

 

 

 

 

Проблеми наступності у навчанні  також була приділена увага:

- проведені спільні засідання ШМК вчителів початкової школи та ШМК вчителів суспільно-гуманітарного та природничо-математичного напряму;

- наради при директорі;

- мала педрада з питань адаптації першокласників, п’ятикласників та узгодження єдиних вимог вчителів закладу до оцінювання навчальних досягнень учнів у 4-х та 5-х класах;

- індивідуальні психологічні консультації з батьками першокласників та п’ятикласників.

Робота в цьому напрямку була проведена на достатньому рівні, що дало можливість успішно адаптуватись учням 1-х та 5-х класів.

Години варіативної складової Типових навчальних планів у 1-4х класах були передбачені на індивідуальні заняття з української мови та математики :2-4 класи - по 0,5 год. , 1 клас- 1 година; курс за вибором з «Риторики» по 1 годині у  2,4 класах, курс за вибором з «Пізнай себе» у 3 класі – 1 година.

       Кількість письмових та усних контрольних робіт відповідала вимогам наказу МОН України «Про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів» та методичним рекомендаціям МОН України щодо вивчення навчальних предметів.
Матеріал з усіх предметів вивчався послідовно; кількість годин, визначених на кожну тему відповідає календарному плануванню. Відставання у межах 2-3 уроків у зв'язку зі святковими днями. Навчальні програми виконано.

 

Аналіз стану викладання навчальних предметів

 

У 2020/2021 навчальному році складовими системи внутрішньошкільного контролю були:

1. Контроль за рівнем засвоєння навчальних програм згідно графіку.

2.Контроль за якістю викладання навчальних дисциплін, виховання і розвитку здібностей учнів в процесі навчання.

3. Контроль за веденням документації класних журналів, особових справ, календарно-тематичних і виховних планів.

4. Контроль за відвідуванням учнями навчальних занять.

Контроль за якістю викладання предметів здійснювався декількома шляхами:

1.Персональний контроль (бесіди, анкетування), відвідування уроків вчителів закладу, згідно річного плану роботи закладу. Адміністрацією вивчалася система роботи вчителів, які проходили атестацію у 2020/2021 навчальному році

2. Тематичний контроль. В ході перевірки вивчався рівень сформованості навчання і виховання учнів на уроках з предмету «Основи здоров’я», «Природознавство», «Географія».

3. Класно-узагальнюючий контроль. З метою перевірки організації і підготовки учнів до засвоєння навчального матеріалу, виявлення потенційних можливостей колективу у вересні-листопаді 2020 року вивчались колективи 1, 5 класів. За результатами проведено малі педагогічні ради.

4. Аналітичний контроль. Перевірявся стан викладання наступних предметів: «Захист України» (жовтень), «Трудове навчання» у 1-4 класах (грудень), «Зарубіжна література» (січень).

   Упродовж навчального року адміністрацією школи вивчався стан викладання предметів відповідно до перспективного плану.

  Адміністрацією школи були відвідані уроки та позакласні заходи, перевірена наявність дидактичного матеріалу, проведені зрізи знань, перевірено навчальну документацію. За результатами перевірки були зроблені висновки, надані рекомендації вчителям-предметникам щодо удосконалення своєї педагогічної діяльності.

       Загальний аналіз стану викладання цих дисциплін свідчить, що у вчителів, що викладають перевірені предмети, є вмотивована потреба щодо удосконалення навчально-виховного процесу, застосування нових педагогічних технологій, підвищення результативності навчання.

       Що стосується успішності, то за наслідками І семестру 2020/2021 н.р. учнів з оцінками лише високого рівня було 6,5% , не нижче достатнього - 36% , не нижче середнього – 40, 7% , початкового – 17,75% . Минулого року у І семестрі відмінників було більше, 12 %, крім того, збільшилась кількість учнів з оцінками початкового рівня з 14 % до 18 %, кількість учнів середнього рівня залишилась без змін. Порівняння загальних результатів успішності по закладу попереднього і нинішнього років свідчить про зменшення кількості учнів з оцінками лише високого рівня на 5 %, збільшення учнів з оцінками не нижче середнього рівня на 4%.

                 

50

40

30

20

10

0

якість знань

 

      Підсумовуючи проведений аналіз якості та успішності за 2020/2021 н.р. та порівнюючи отримані результати з минулим навчальним роком, можна зазначити, що загальні показники успішності по школі змінилися незначно, ситуація стабільна, однак, насторожує результативність по окремих класах, це,

 

 зокрема, 7 і 9 класи, де виявлено дуже низькі показники успішності, зокрема, у

 16 учнів, 41%; мають оцінки середнього рівня 13 учнів, 33,33%, і це найнижчий показник по закладу. Такі результати вимагають серйозної уваги з боку як класних керівників, так і вчителів-предметників, батьків, психолога і соціального педагога закладу.

50

40

30

20

10

0

2020-2021

2019-2020

початковий         середній           достатній                             високий

рівень                рівень                рівень                рівень

 

2019-2020       2020-2021


                  

          Є певні результати по закінченню навчального року: 15 учнів закладу – 6,5% мають високий рівень, 83 учня закладу мають середній рівень навчальних досягнень, що складає 35,93%, 41 учень-18% мають низький рівень.

50

40

30

20

10

0

2019-2020

І семестр 2020-2021

ІІ семестр 2020-2021


     Зі свого боку вчителі-предметники проводили роботу щодо підвищення рівня навчальних досягнень учнів: індивідуальні та додаткові заняття, різнорівневі домашні завдання, здійснювали індивідуальний підхід з урахуванням рівня засвоєння навчального матеріалу на уроці.

                     

 

 

 

Інформатизація ОП

Відповідно до Закону України «Про Національну програму інформатизації», Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні», «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій», «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти», Концепції розвитку дистанційної освіти в Україні пріоритетними напрямками діяльності закладу освіти у 2020/2021 навчальному році щодо впровадження нових освітніх технологій були:

·      впровадження інформаційних та комунікаційних мультимедійних  технологій у навчально-виховний процес;

·      формування інформаційної культури учнів та педагогічних працівників, забезпечення їх інформаційних потреб;

·      удосконалення інформаційно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу;

·      оптимізація освітнього менеджмента на основі використання сучасних інформаційних технології в управлінській діяльності;

·      використання інформаційних технологій для розвитку дистанційного навчання.

У своїй діяльності комп’ютер використовували директор, заступники директора, практичний психолог, бібліотекар, педагог-організатор. Реалізувався повний комплекс задач. Кваліфікація користувачів задовільна. Діловодство велося українською мовою із застосуванням технології електронної підготовки, друку та збереження документів. Працювала електронна пошта. Форми статистичної звітності підготовлені програмними засобами. Відпрацьована технологія автоматизованої передачі даних для розрахунку заробітної плати до централізованої бухгалтерії. Велася база даних у програмному комплексі ІСУО.

Комп’ютеризація і інформатизація закладу задовольняла потреби освітнього процесу. У закладі функціонував  комп’ютерний клас, мультимедійне обладнання, усі кабінети та приміщення закладу підключені до Всесвітньої мережі Інтернет.

Продовжувалася робота з розширення матеріально-технічної бази закладу.

Процес впровадження ІКТ-технологій, ЕОР в освітній процес у цьому навчальному році значно активізувався. Більшість учителів упродовж року проводили уроки, систематично використовуючи електронні освітні ресурси. Організовано обмін досвідом із використання комп’ютерних технологій через відвідування уроків більш досвідчених колег, проведення майстер-класів з ЕОР. При підготовці та проведенні уроків, групових занять, підготовці учнів до різноманітних конкурсів педагоги використовували мережу Інтернет, власні презентації, медіатеку закладу. Для перевірки вивченого матеріалу розроблялись або використовувались готові тести в електронному вигляді. При вивченні окремих тем учні отримували домашні завдання, при виконанні яких використовувався компютер. Активно використовувались компютерні технології при проведенні предметних тижнів, конференцій, конкурсів. Більшість позакласних заходів проводилися із використанням комп’ютерних презентацій.

Моніторинг використання інформаційних технологій в освітньому процесі здійснювався через безпосереднє спостереження, звіти вчителів-предметників, анкетування.

Значна увага приділялася використанню на уроках програмних засобів навчання. Педагогічні програмні засоби допомагали створити активне кероване комунікативне середовище, в якому здійснювалося навчання. Використання електронних засобів навчання давало вчителю необмежену творчу діяльність, учитель раціональніше використовував навчальний час, мав можливість індивідуалізувати навчання та скоротити види роботи, що стомлювали учня.

Упродовж 2020/2021 навчального року було здійснено наступні заходи щодо інформатизації  та використання мультимедійних технологій в закладі освіти:

·  організовано та проведено практичні семінари для вчителів-предметників «Користувач ПК» (кожного другого вівторка місяця),«Користувач Інтернет-ресурсів» (кожний другий четвер місяця), майстер-клас для вчителів «Робота в Exel», майстер-клас «Створення блогу (сайту)вчителя».

· проведено ряд заходів, спрямованих на реалізацію основних завдань Державної цільової програми «100%»:

·  використовувалися в навчально-виховному процесі програмно-педагогічні електронні засоби  з історії, української мови та літератури, російської мови та літератури, географії, математики, фізики, природознавства, хімії, біології.

·   введено в практику роботи проведення відкритих уроків та позакласних заходів вчителів-предметників із використанням комп’ютерних технологій;

·   проводитлася робота з підтримання матеріальної бази та навчально-методичного забезпечення кабінету інформатики у відповідність до нормативів, вимог та державних стандартів.

 

Матеріально-технічне забезпечення ОП

 

 

 

 

 

 

 

Протягом останніх років приділялося багато уваги створенню сприятливих санітарно-гігієнічних умов навчання і праці. Силами адміністрації, педагогів, робітників адміністративно-господарчої частини, батьків та учнів приміщення  і територія закладу підтримувалася в належному санітарно-гігієнічному стані, відрізнялася чистотою та охайністю. Своєчасно проводилия поточні ремонти.

З метою підготовки до 2020/2021 навчального року за рахунок залучених коштів у приміщенні закладу було проведено косметичний ремонт спортивної зали, коридорів, ремонт класів. Оновлено та поповнено ресурсну кімнату: зроблено ремонт стелі, підлоги, стін, заміна освітлення, сантехніки, придбання ролетів на вікна, заміна меблів у класних кімнатах та приміщеннях закладу. Проведено ремонтні роботи в роздатковій тощо.

Проведено косметичні ремонти всіх навчальних кабінетів, заміна освітлення, меблів, дошок, придбання жалюзі на вікна тощо.

Підсумки діяльності школи за минулий навчальний рік

Питання, що були розв’язані

 

 

 

 

 

 

 

Питання, що залишились до подальшого розв’язання

 

Аналіз результатів за минулий навчальний рік продемонстрував наступне:

-          освітній процес має тенденцію до розвитку;

-          діяльність адміністрації закладу спрямована на вдосконалення освітнього процесу та підвищення його ефективності;

-          у закладі використовують колективне обговорення отриманих результатів, колективний творчий пошук вирішення конкретних завдань. На підставі аналізу результатів адміністрація корегує наступні дії щодо досягнення поставленої мети;

-          заклад підтримує свій позитивний імідж;

-          створюються умови для врахування й розвитку навчально-пізнавальних і професійних інтересів, здібностей, потреб учнів;

-          значно покращилась ресурсна база (кадровий потенціал, матеріально-технічна база, інформаційно-методичне забезпечення);

-          методична робота сприяє модернізації змісту освітнього процесу, втіленню педагогічних інноваційних технологій;

-          створено сприятливий психолого-педагогічний клімат.

Однак залишились певні питання, розвязання яких слід продовжити, а саме:

-          підвищення якості освітніх послуг;

-          підвищення результативності роботи з обдарованими дітьми;

-          покращення матеріально-технічної бази навчальних кабінетів.

 

Пріоритетні завдання на шляху реалізації Концепції Нової української школи в 2021/2022 навчальному році

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вважаючи, що наш навчальний заклад перебуває на шляху постійного розвитку, ми маємо всі ресурси для реалізації поставлених державою та суспільством перед освітянами задач у сфері освіти, що передбачає поліпшення її якості, створення умов для особистого розвитку та самореалізації кожного учня, тому для нашого закладу є актуальними низка питань, що акумулюються в єдиній методичній темі «Підвищенння якості освіти шляхом формування інноваційного здоров’язберегаючого освітнього середовища на основі педагогіки партнерства в умовах реалізації компетентнісного підходу та принципу дитиноцентризму».

Пріоритетними напрямками розвитку освіти на 2021/2022 навчальний рік є:

-          продовження роботи над реалізацією нових Державних стандартів базової та повної загальної середньої освіти, розбудовою Нової української школи.

-          забезпечення доступної та якісної освіти відповідно до вимог суспільства, запитів особистості, потреб громади і держави;

-          впровадження сучасних педагогічних технологій, що сприяють формуванню ключових компетентностей, необхідних сучасній людині для успішної життєдіяльності. Серед ключових компетентностей – володіння державною мовою, математична, загальнокультурна й екологічна компетентності, підприємливість та  інноваційність, економічна компетентність. Випускник базового рівня повинен критично та системно мислити, проявляти ініціативу і творчість, вміння оцінювати ризики, приймати рішення, розв’язувати проблеми;

-          дотримання державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів відповідно до Критеріїв оцінювання навчальних досягнень;

-          удосконалення системи моніторингових досліджень якості освітніх послуг на засадах  внутрішньої та зовнішньої експертизи діяльності закладу освіти;

-          удосконалення роботи з формування в школярів культури здоровя та мотивації до здорового способу життя;

-          запроваджувати принцип педагогіки партнерства, що грунтується на співпраці учня, учителя та батьків та принципу дитиноцентризму (орієнтація на потреби учня);

-          створення умов для професійного розвитку учителя на засадах «педагогіки партнерства»;

-          формування у дітей та молоді цілісної системи цінностей, національної свідомості, виховання патріотизму та активної громадянської позиції, підготовка підростаючого покоління до дорослого сімейного життя;

-          активізація соціального партнерства навчального закладу із вищими навчальними закладами щодо розвитку обдарованості учнівської молоді;

-          соціальний захист дітей та створення оптимальних умов для навчання обдарованої молоді;

-          діяльність педагогічного колективу щодо практичного втілення інноваційних ідей, проведення психологічних, педагогічних та моніторингових досліджень, їх результативність;

-          стимулювання соціальної активності учнів, їхньої участі в роботі органів учнівського самоврядування, дитячих громадських організацій;

-          посилення контролю за проведенням роботи щодо профілактики правопорушень та запобігання дитячому травматизму серед учнівської молоді;

-          оптимізація співпраці педагогів та батьків закладу;

-          забезпечення системного психолого-педагогічного супроводу всіх учасників освітнього процесу;

-          організація інклюзивного навчання для дітей з ООП та забезпечення психолого-педагогічного супроводу в освітньому процесі;

-          оптимізація практичної психолого-педагогічної допомоги батькам;

-          психолого-педагогічна підтримка інтелектуальної, творчої обдарованості;

-          зміцнення матеріально-технічної бази закладу;

створення належних умов освітнього процесу в закладі освіти, забезпечення дотримання вимог адаптивного карантину в умовах поширення короно вірусної інфекції – COVID – 19, створення безпечного та комфортного освітнього середовища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар